Tasainen ateriarytmi

Säännöllinen ateriarytmi vähentää napostelua, pitää vireystilan ja keskittymiskyvyn parempana ja hillitsee nälän tunnetta. Jos aterioiden väli on pitkä aika, verensokeritasot romahtavat ja olo voi tuntua nuutuneelta. Jos nälkä pääsee kasvamaan liian suureksi, annoskoot kasvavat ja ruokailun jälkeen saattaa iskeä väsymys.

Ateriarytmi vaikuttaa myös ruokavalion laatuun. Kunnon ateriat ovat ravitsemuksellisesti usein laadukkaampia ja monipuolisempia kuin naposteltavat ruuat.

Hampaatkin tykkäävät säännöllisestä ruokailurytmistä, sillä hampaita koettelee happohyökkäys aina kun suuhun jotain laitetaan.



Hyvälaatuista ravintoa tulisi tarjoilla keholle aamusta lähtien sopivin väliajoin. Päivän aikana on tarpeen syödä 4-6 ateriaa, joista ainakin kolme olisi selkeitä ”pääaterioita”. Jos et vielä ole tutustunut itsellesi sopivaan ateriaväliin, on 3-5 tunnin välistä hyvä aloittaa kokeilu. Se sopii useimmille, joskin poikkeuksiakin toki on. Tasainen ateriarytmi vaatii toteutuakseen suunnittelua - tee tästä arkipäiväinen rutiini itsellesi!


Löydä oma ateriarytmisi

Muistatko, kuinka monta kertaa laitoit eilen jotain suuhusi? Oma ateriarytmi tai taipumus napostella saattaa helposti olla automaattista, eikä sitä välttämättä edes noteeraa kaikkea suuhun laittamaansa. Muutama keksi taukohuoneen kahvipöydältä, lasillinen mehua tai kaverin tarjoamat karkit menevät kurkusta alas ihan kuin ohimennen. Pääaterioiden välissä tai niiden tilalla syötävistä pienistä suupaloista saattaa päivän aikana kertyä isokin energiamäärä.


Ruokapäiväkirja

Ruokapäiväkirjan pitäminen voi olla hyvä tapa havainnollistaa itselle miten usein ja mitä tulee syötyä. Mikäli haluat, pidä ruokapäiväkirjaa kolmen-neljän peräkkäisen päivän ajan siten, että mukaan tulee sekä arkipäiviä että vapaapäiviä. Ruokamääriä ei tarvitse kirjata - riittää kun kirjaat ylös kellonajan, syödyn ruuan sekä tuntemukset ennen ja jälkeen ruokailun. Valokuvien ottaminen aterioista voi myös helpottaa visualisoimaan syötyä ruokaa ja määrää tarkemmin.

Tuntemusten kirjaaminen on tärkeää, koska näiden pohjalta pystyt päättelemään esimerkiksi ateriavälin sopivuudesta paljon!

Pyri olemaan totuuden mukainen päiväkirjan suhteen. Muista, että teet tämän itseäsi ja omaa hyvinvointiasi varten.


Ruokapäiväkirja



LÄHTEET:

Syö hyvää - Ateriarytmillä virtaa

Sydänliitto - Ruokarytmi rullaamaan