Kasvikset - POLKU


Teema 4 - Puoli kiloa päivässä


Kasvikset ovat monipuolisen ruokavalion perusta. Suositusten mukaan kasviksia tulisi syödä päivässä noin 500 grammaa eli kuusi kourallista monipuolisesti eri lähteitä vaihdellen. Kasvissuositukseen luetaan mukaan perunaa lukuun ottamatta kaikki muut kasvikset eli vihannekset, juurekset, sienet, marjat ja hedelmät. Peruna ei sisälly puolen kilon suositukseen, koska sillä on oma lohkonsa ruokapyramidissa. Osa päivän kasviksista olisi hyvä nauttia kypsentämättöminä ja osa käyttää ruokien raaka-aineina.Testaa, saatko päivässä 500g?

Ruuan punnitsemista emme suosittele mutta tässä tapauksessa se saattaa olla hyvinkin havainnollistava. Punnitse yhden päivän aikana syömäsi kasvikset, jotta näet, mikä on todellinen kasvisten saantisi.

Näyttääkö kuvan kasvis määrä paljolta? Muista että 500g kannattaa jakaa pitkin päivää. Kun jokaisella aterialla on jotain tuoretta, päivän kasvistavoite tulee täyteen kuin huomaamatta.

Miten sinä jakaisit kuvan kasvikset päiväin aterioille?

Tässä esimerkki miten 500g eli noin 5-6 kourallista kasviksia, juureksia, marjoja tai hedelmiä olisi hyvä jakaa pitkin päivää.

  • Aamupuuroon marjoja
  • Lounaalla salaattia
  • Välipalaksi hedelmiä
  • Päivällisellä lämpimiä juureksia
  • Iltapalalle vihannes- ja juurestikkuja


LÄHTEET:

Kasvikset