Kasvikset - POLKU


Teema 5 - Kasvikset proteiinin lähteenä


Kasvisruokailu on jatkuvasti suosiotaan lisäävä ruokailmiö. Monipuolisesti toteutettuun kasvisruokavalioon kuuluu paljon erilaisia kasvikunnan tuotteita, kuten vihanneksia, juureksia, marjoja, hedelmiä, palkokasveja, täysjyväviljaa, kasviöljyjä sekä pähkinöitä ja siemeniä.




Proteiinit toimivat solujen rakennusaineena ja ne mahdollistavat solujen normaalin toiminnan. Länsimaisessa kulttuurissa proteiini yhdistetään usein lihaan, kanaan, kalaan ja maitotuotteisiin. Kuitenkin monet kasvikunnan tuotteet sisältävät myös runsaasti proteiinia.

Proteiinit eli valkuaisaineet koostuvat aminohapoista. Ihmisen elimistö ei pysty valmistamaan kaikkia tarvitsemiaan aminohappoja itse, vaan ne on saatava ravinnosta. Aminohappokoostumukseltaan kasvisproteiinit ovat yleensä hieman vajaampia kuin eläinproteiinit. Monesta kasvisproteiinin lähteestä puuttuu osa välttämättömistä aminohapoista. Kaikkia välttämättömiä aminohappoja ei kuitenkaan tarvitse saada samasta ateriasta, vaan riittää, että proteiinia saadaan päivän aikana. Tämän vuoksi kasvisten syönnissä keskeistä on monipuolisuus, proteiinit saadaan useasta eri lähteestä.

Mikäli kasvissyöjän ruokavaliossa on päivittäin mukana esimerkiksi kalaa ja kananmunaa, ei aminohappojen yhdistelystä tarvitse huolehtia.

Hyviä kasvikunnan proteiininlähteitä ovat esimerkiksi:

  • soija
  • palkokasvit
  • kikherne
  • pavut ja linssit
  • siemenet
  • mantelit
  • pähkinät
  • kvinoa
  • täysjyvätuotteet kuten kauraleipä
  • herneet


Näistä ruoka-aineista on saatavilla monia jalostettuja tuotteita, kuten tofua, seitania, tempehiä, Nyhtökauraa ja Härkistä.


Muista ainakin nämä

  • Ihmisen elimistö ei pysty valmistamaan kaikkia tarvitsemiaan aminohappoja itse, vaan ne on saatava ravinnosta.
  • Kasvisten syönnissä keskeistä on monipuolisuus, proteiinit saadaan useasta eri lähteestä.
  • Vinkkejä miten turvata proteiinin saanti monipuolisilla kasvisproteiinilähteillä
    • Täysjyväviljatuotteita, kuten täysjyväleipää, puuroa ja viljalisäkettä joka aterialle
    • Palkokasveja, kuten herneitä, linssejä ja papuja tai kasviproteiinivalmisteita vähintään kahdella aterialla päivässä
    • Ravintoaineilla täydennettyä kasvijuomaa aterioiden yhteyteen



LÄHTEET

Puhti - Kasvissyöjän proteiinit

Terveyskirjasto - Kasvisruokavaliot​​​​​​​