Kasvikset - POLKU


Teema 2 - Kuinka monta väriä?


Syö viittä eri väriä päivässä

Mitä tapahtuisi, jos kaupan hedelmä- ja vihannesosasto olisi tylsän harmaa tai ruokalautasemme anti tasaisen ruskea? Kasvikuntamme runsaat värit ilahduttavat ja houkuttelevat ruokailijaa. Värit vaikuttavat sisäisesti elintoiminnoissamme, mutta niiden suurta merkitystä silmänruokana ei sovi vähätellä.
Eri värisillä kasviksilla on erilaisia vaikutuksia kehon hyvinvointiin. Kasvisten värit voidaan karkeasti jaotella viiteen osaa-alueeseen: vihreä, violetti, punainen, kelta-oranssi ja valko-ruskea.

  • Vihreät kasvikset (esim. salaatit, yrtit, kaalit) sisältävät runsaasti viherhiukkasia ja rautaa.
  • Violetit ja sinertävät kasvikset (luumu, punakaali, punasipuli) sisältävät esimerkiksi flavonoideja, jotka hidastavat vanhenemista ja parantavat muistia.
  • Monet punaisista kasviksista (esim. tomaatit, vesimeloni, monet marjat) sisältävät lykopeenia, jolla on osoitettu olevan selvä yhteys eturauhassyöpään sekä sydän- ja verisuonitautien esiintymiseen. Lisäksi punaisissa kasviksissa on runsaasti C-vitamiinia.
  • Kelta-oranssit kasvikset (esim. porkkana, maissi, paprika) sisältävät runsaasti eri vitamiineja, kuten beetakaroteenia. Beetakaroteenin puutos heikentää näkökykyä sekä limakalvojen ja ihon kuntoa.
  • Valko-ruskeat kasvikset (esim. sipulit, sienet, palsternakka) sisältävät flavonoideja, jotka torjuvat bakteerien ja virusten hyökkäyksiä.


Kasvisten lisääminen arkeen vaihe vaiheelta:

  • Mieti edeltäviä päivä: kuinka monella aterialla olet syönyt kasviksia? Ensimmäisenä tehtävänäsi on lisätä yhdelle aterialle kasviksia verrattuna edeltäviin päiviin.
  • Kun olet lisännyt muutamille annoksille kasviksia, opettele seuraavaksi lisäämään kasviksia mahdollisimman monelle aterialle.
  • Kun tavoite 500 g tai kuusi kourallista päivässä täyttyvät, opettele monipuolisuutta esimerkiksi värileikin avulla: miten saat viisi eri väristä kasvista mukaan joka päivälle?
  • Pidä kasvisten monipuolista ja riittävää käyttöä yllä tutustumalla uusiin kasvisresepteihin! Inspiraatiota ja vinkkejä kasvisten käyttöön saat esimerkiksi Kotimaiset kasvikset ry:n reseptipankista (https://kasvikset.fi/keittokirja/kotikeittiot/) tai Satokausikausikalenterin resepteistä (https://satokausi.fi/ruoka/reseptit/).


LÄHTEET:

Kotimaiset kasvikset​​​​​​​