Kasvikset - POLKU


Teema 4 - Satokausi


Satokaudet

Kun ostaa sesongin mukaisia hedelmiä ja vihanneksia, se on ekologisempaa ja edullisempaa. Tuotteet ovat myös maukkaimmillaan ja ravinnerikkaimmillaan niiden sesongin aikana.

Tuotteiden satokaudet voit tarkastaa esimerkiksi Satokausikalenterin sivuilta

(https://satokausi.fi/satokausikalenteri/).

Jos olet tottunut ostamaan samat tuotteet kauppojen heviosastolta ympärivuotisesti,

haastamme sinut kokeilemaan jotain uutta!

Esimerkiksi tomaattia ja appelsiinia on saatavilla ympärivuotisesti, mutta talvisin tomaatti ei maistu juuri miltään, kun taas appelsiinit ovat silloin mehukkaimmillaan ja kesäisin sama, mutta toisinpäin.




Reseptejä sesonkeja hyödyntäen

Tammikuu

Avokado-sitrussmoothie

  • 1 avokado
  • ½ appelsiini
  • ¼ verigreippi
  • 4 rkl vehnäleseitä


Halkaise avokado, poista kivi ja kaiva hedelmäliha lusikalla. Kuori ja paloittele sitrushedelmät ja poista niistä mahdolliset siemenet. Soseuta kaikki ainekset ja nauti!

Helmikuu

Veriappelsiini-tuorepuuro

  • 4 dl kaurahiutaleita
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • 4 veriappelsiinin mehu ja hedelmäliha
  • 1 dl siemeniä esim. auringonkukansiemeniä
  • 2 ½ dl vettä
  • 4 rkl kookoshiutaleita


Mausta kaurahiutaleet vaniljajauheella. Purista joukkoon veriappelsiinin mehu sekä kaavi hedelmälihaa kuoresta. Mittaa toiseen kulhoon siemenet ja kaada sekaan vesi. Peitä molemmat kulhot kelmulla ja laita yöksi jääkaappiin. Jaa aamulla tuorepuuro neljään kulhoon ja lusikoi perään siemenet. Tarjoile kookoshiutaleiden kera. Vinkki! Voit lisätä joukkoon myös haluamiasi pakastemarjoja.

Maaliskuu

Thaimaalainen mangonuudelisalaatti

  • 1 mango
  • 1 porkkana
  • ½ kiinankaalia
  • 100g riisinuudelia
  • 5 dl vettä
  • 180g isoja pakastekatkarapuja
  • 2 rkl öljyä
  • 1 limen mehu
  • 2 rkl vihreää currytahnaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl soijakastiketta
  • 1 tl suolaa


Kuori ja viipaloi mango. Suikaloi porkkana ja kiinankaali. Yhdistä mango ja kasvikset kulhossa. Kiehauta vesi ja keitä nuudeleita 3–5 minuuttia. Siivilöi ja huuhtele kylmällä vedellä. Paista katkarapuja öljyssä pannulla 2 minuuttia. Lisää limen mehu, currytahna, sokeri, soijakastike ja suola.

Kiehauta kunnes sokeri liukenee. Siirrä sivuun. Sekoita nuudelit ja katkaravut mango-kasvisseokseen.

Huhtikuu

Inkiväärijäätee

  • 7 cm pätkä inkivääriä
  • 2 l vettä
  • 3 sitruunaa
  • 2 limettiä
  • 1 dl hunajaa
  • jääpaloja
  • tuoretta minttua


Raasta inkivääri isoon yli kaksilitraiseen astiaan ja kaada päälle kiehuva vesi. Anna tekeytyä 15 min. Purista sillä aikaa sitruunoiden ja limetin mehu. Siivilöi inkivääri pois vedestä ja mausta vielä lämmin neste hunajalla. Sekoita hyvin, jotta hunaja sulaa veden joukkoon. Anna jäähtyä ja lisää sitruksien mehu. Tarjoile jääpalojen ja tuoreen mintun kera.

Toukokuu

Raparperi-Kaurapaistos

  • n. 5dl raparperinvarsia viipaloituna
  • 1 tl kanelia tai kardemummaa
  • 2 banaania
  • 100g voita tai margariinia
  • ½ dl fariini- tai tummaa sokeria
  • 3 dl kaurahiutaleita
  • ½ dl ruiskorppujauhoja
  • 1 ½ -2 dl sokeritonta vaniljarahkaa


Kuori raparperit, viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi ja levitä viipaleet voideltuun uuninkestävään paistosvuokaan. Viipaloi myös banaanit ja laita ne raparperien päälle. Ripottele päälle kanelia tai kardemummaa. Sulata rasva, sekoita siihen loput ainekset. Levitä seos vuokaan palojen päälle. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla n. 20-25 min tai mikroaaltouunin täysteholla (n. 800 W) n. 10 min.

Nauti vähäsokerisen vaniljarahkan kanssa.

Kesäkuu

Perunapizza

  • 1 annos pizzataikinaa
  • muutama varhaisperuna
  • ½-1 dl ranskankermaa
  • parmesanjuustoa raastettuna
  • sinihomejuustoa
  • tuoretta tinjamia
  • suolaa & mustapippuria


Laita uuni kuumenemaan niin kuumalle kuin mahdollista. Levitä pizzataikina leivinpaperille uunipellille ohueksi pohjaksi. Levitä pohjalle maltillinen kerros ranskankermaa. Leikkaa perunat mahdollisimman ohuiksi siivuiksi ja levitä ne pizzalle. Mausta suolalla, pippurilla ja tuoreilla timjaminlehdillä. Ripottele pinnalle maun mukaan raastettua parmesania ja murustettua sinihomejuustoa. Paista noin 5-10min, kunnes pohja on kypsää ja juusto sulanut.

Heinäkuu

Grillatut porkkanat

  • 1 nippu uuden sadon porkkanoita
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria


Leikkaa porkkanoista vihreät kannat pois ja sivele öljyllä. Mausta suolalla ja pippurilla ja grillaa kuumassa grillissä 8 minuuttia käännellen.

Elokuu

Srirachamaissit

  • 4 esikeitettyä maissia
  • suolaa, öljyä
  • 1 dl majoneesia
  • 1 rkl sriracha-kastiketta
  • ½ limetin mehua
  • hienonnettua korianteria


Voitele maissit öljyllä ja sirottele pinnalle suolaa. Grillaa kauniin värisiksi. Sekoita majoneesin joukkoon maun mukaan sriracha-kastiketta sekä limetin mehua ja suolaa. Valele grillatut maissit majoneesilla, ripottele pinnalle korianteri ja herkuttele.

Syyskuu

Porkkana-bataattikeitto

  • 700g porkkanaa
  • 400g bataattia
  • 150g sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl öljyä
  • n. 8 dl vettä
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 200 g vuohenjuustoa
  • ¾ tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria
  • (raejuustoa)


Kuutioi kuoritut porkkanat ja bataatti. Hienonna kuoritut sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä kattilassa. Lisää bataatit ja porkkanat, kuullota vielä hetki. Lisää vesi ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Soseuta keitto. Lisää lopuksi paloiteltu vuohenjuusto ja soseuta keitto kuohkeaksi. Jos keitto on liian sakeaa, lisää tarvittaessa hieman vettä. Halutessasi keitosta proteiinipitoisemman voit lisätä annokseen pari rkl raejuustoa.

Lokakuu

Lehtikaali-perunamuusi

  • 1 kg jauhoisia perunoita
  • 500 g lehtikaalia
  • 2 ½ dl maitoa
  • 2 rkl voita
  • suolaa
  • mustapippuria


Kuori ja leikkaa perunat pienemmiksi paloiksi. Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Perunoiden kiehuessa riivi lehtikaali irti ruodista ja keitä lahtikaali suolalla maustetussa vedessä n.5 minuuttia. Jäähdytä nopeasti siivilässä juoksevan kylmän veden alla ja purista sitten vesi pois. Hienonna lehtikaali. Kun perunat ovat kypsiä, kaada vesi pois ja survo perunat muussiksi. Lisää lämmintä maitoa ja suolaa ja lopuksi sekoita joukkoon lehtikaali. Mausta vielä pippurilla ja tarkista maku.

Marraskuu

Maa-artisokkakeitto

  • 500g maa-artisokkaa
  • 1-2 porkkanaa
  • 150g purjoa
  • 8 dl vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • ripaus valkopippuria
  • ½ tl suolaa
  • 2 dl kuohukermaa


Kuori maa-artisokat ja porkkanat. Halkaise ja pese purjo. Paloittele ainekset kattilaan ja keitä kypsiksi kasvisliemessä. Soseuta tehosekoittimella tai monitoimikoneella. Kaada takaisin kattilaan. Lisää ripaus valkopippuria, suola sekä kerma. Kuumenna kiehuvaksi.

Joulukuu

Kevyt banaanikakku

  • 2 kananmunaa
  • 150 g sokeria
  • 150 g vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 dl kevytmaitoa
  • 3 soseutettua banaania
  • 1 rkl tuorepuristettua limemehua


Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe. Lisää maito, banaanisose ja limemehu. Käännä sekaan kananmunat vuorotellen jauhoseoksen kanssa. Laita taikina voideltuun ympyränmuotoiseen (n. 22 cm halk.) kakkuvuokaan. Paista kakku 175 °C uunin keskiosassa noin 50 minuuttia. Kokeile hammastikun avulla kakun kypsyys. Jätä kakku noin 10 minuutiksi uunin jälkilämpöön kypsymään. Käännä kakku ritilälle. Tarjoile banaanikakku sellaisenaan tai vaniljarahkan kera.


LÄHTEET

Satokausikalenteri

Valio - Reseptit​​​​​​​​​​​​​​