Lempeästi liikkeelle - POLKU


Teema 1 - Hyvän mielen liikunnasta hyvinvointia

Liikunnan sanotaan olevan lääke, jonka säännöllinen ja monipuolinen harrastaminen auttaa terveyden ylläpitämisessä. Liikunta ennaltaehkäisee, mutta toimii myös hoitavana elementtinä esimerkiksi kuntoutuksissa. Liikunnan tulisi olla mukavaa ja mielekästä, jotta siitä voisi tulla tapa. Jokaisella on mahdollisuus itse valita jotain itselleen mukavaa ja tuttua tai kokeilla jotain aivan uutta. Hyvän mielen liikuntaa voi olla esimerkiksi kävelylenkki, uinti, pyöräily, kuntosaliharjoittelu, jooga, suunnistus, tankotanssi, ammunta tai mitä ikinä mielesi tekisi kokeilla!Liikkumisen syyt

Jokaisella ihmisellä on omat motiivinsa liikkumiseen. Näitä voivat olla esimerkiksi kunnon kohottaminen, terveyden edistäminen, sairauksien riskin pienentäminen, sosiaalinen ympäristö, mielihyvä, ilo, kilpaileminen ja niin edelleen. Itse liikkumiseen ei ole varsinaisesti yhtä oikeaa syytä, mutta jokaisen hyvinvointi tarvitsee liikkumista. Liikuntamotivaatio, ja sitä myötä myös liikkuminen, voi vaihdella aika-ajoin. Tämä on normaalia ja kuuluu elämään. Liikunnan pysyvyyden kannalta tärkeintä on priorisoida aikaa liikunnalle.


Kokonaisvaltainen liikunta

Liikunta on yksi hyvinvoinnin tärkeimmistä osa-alueista. Se täyttää kehon ja mielen terveydellisiä tarpeita esimerkiksi sydämen vahvistaminen. Liikkuminen on ennen kaikkea kehon fyysistä rasittamista, mutta ilman mielen läsnäoloa liikunta jää vaille tarkoitusta. Hyvä kunto ja terveys koostuvat myös henkisestä hyvinvoinnista. Etenkin liikunnan pysyvyyden kannalta on tärkeää nauttia liikuntahetkestä.

Mitä on siis hyvän mielen liikunta? Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta. Se on sellaista fyysisesti aktiivista tekemistä, jonka voit sanoa tyydyttävän sekä oman kehon, että mielesi terveydelliset tarpeet siinä tilanteessa kuin juuri sinä olet. Toiselle rauhallinen metsässä kävely, toiselle rääkkitreeni. Se mikä meille kaikille on yhteistä, on se, että jokainen meistä tarvitsee liikuntaa!


LÄHTEET:

Lääkärikirja Duodeci - Terveysliikunta – kuntoa, terveyttä ja elämänlaatua: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00934

UKK – Instituutti - Liikunnan vaikutukset: http://www.ukkinstituutti.fi/tietoa_terveysliikunnasta/liikunnan_vaikutukset