Lempeästi liikkeelle - POLKU


Teema 1 - Liikkujatyyppi: Minä liikkujana

Liikutko mieluummin omaehtoisesti vai ohjatusti, liikutko yksin vai tarvitseeko liikkumisessa olla mukana kavereita? Oletko rauhallinen liikkuja vai rääkkitreenaaja? Tykkäätkö kilpailemisesta? Millaisessa ympäristössä nautit liikkumisesta? Erilaisia liikkujatyyppejä on loputtomiin. Jokainen meistä tykkää ja motivoituu erilaisin keinoin omaan liikkumiseensa.Tässä tehtävässä pääset pohtimaan ennen kaikkea omaa liikuntasuhdettasi ja omaa liikuntaidentiteettiäsi. Voit myös tarkkailla, minkälaisia liikkujia ympäriltäsi, esimerkiksi perheestäsi tai työkavereistasi, löytyy. Miten nämä poikkeavat omasta liikuntaminästäsi. Liikuntaidentiteetti kehittyy lapsuudesta alkaen ja sinun kannattaakin pohtia sitä, miksi olet sellainen liikkuja kuin nyt olet? Omasta liikuntahistoriasta voi ja kannattaa keskustella lähipiirin kanssa, koska esimerkiksi mahdolliset pelkotilat voivat helpottua, kun niitä saa jakaa muiden kanssa. Tehtävän avulla vahvistat omaa suhdettasi liikuntaan ja havaitset niitä asioita, mitkä ovat sinulle tärkeitä liikkumisessa.

Pohdi ja vastaa seuraaviin kolmeen kysymykseen. Kirjaa vastauksesi ylös esimerkiksi puhelimeen tai paperille, jotta voit myöhemmin palata niihin, ja tarkastella onko liikuntaidentiteettisi mahdollisesti muuttunut.

KYSYMYKSET

  • Mitä sinulla tulee ensimmäisenä mieleen sanasta liikunta tai liikkuminen?
  • Miten liikunta/liikkuminen näkyy arjessasi?
  • Mikä/mitkä asiat saavat sinut lähtemään liikkeelle/harrastamaan liikuntaa?


LÄHTEET:

Neuvokas perhe - Liikkujatyypit: https://neuvokasperhe.fi/liikkuminen/liikunnan-ilo/liikkujatyypit/

Kari, Jaana. Hyvä opettaja, 2016. Luokanopettajaopiskelijat, liikuntakokemustensa ja opettajuutensa tulkitsijoina. Tohtorin väitöskirja, Jyväskylän yliopisto.