Lempeästi liikkeelle - POLKU


Teema 6 - Suunnittele ja ennakoi

Lähes jokainen hyvinvointimuutosta havitteleva törmää ennemmin tai myöhemmin arjen haasteisiin. Kiireessä tulee hotkaistua puolikas vehnäleipää ja kourallinen keksejä, koska jääkaapissa ei ole mitään terveellistä syötävää eikä edes raaka-aineita sellaisiin. Oma treeniaika katoaa mystisesti perheen aikataulusokkeloihin. Jumppaan olisi ollut mahdollisuus lähteä yllättäen, kun puolison iltameno peruuntui, mutta missä olikaan ne jumppatossut ja kaikki treenipaidatkin ovat likaisena… äh, menen vasta ensi viikolla…. ja nukkumaan piti mennä ajoissa, mutta itsensä löytää tuijottamasta tv:n viimeistäkin sarjaa tai surffailemassa netissä vielä puoliltaöin.Kun aiot saavuttaa uudenlaisia (ja pysyviä) tuloksia, niin sinun on hyväksyttävä se tosiasia, että joidenkin asioiden toiminnassasi on muututtava – pysyvästi. Terveelliset ruuat eivät kävele kaappiisi eikä jumppa tai juoksulenkki kalenteriisi ilman, että sinä itse opettelet ennakoimaan, ja suunnittelemaan uuden sekä terveemmän arkesi. Uudet tavat eivät toteudu käytännössä pelkästään sillä, että teet päätöksen, vaan sen jälkeen on asia kerrallaan suunniteltava, miten saat tavoitteeseesi johtavan tekemisen toteutumaan käytännössä.

Tässä tehtävässä saat suunnitteluvinkkejä, joiden avulla hyvinvointia tukevat rutiinit uiskentelevat osaksi arkeasi hieman helpommin. Tehtävässä on vinkkejä oman liikkumisen suunnitteluun ja ennakointiin. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!


Viikon treenien (ja muunkin elämän) suunnittelu

Ellet vielä omista kalenteria, hanki sellainen. Se voi olla sähköinen tai paperinen, kumpi sinulle paremmin sopii. Voit myös etsiä netistä tulostettavan viikkosuunnitelma-pohjan. On tärkeää, että sinulla on paikka, jonne kirjaat viikon tärkeät tapahtumat ja josta saat kokonaiskuvan, millaisista päivistä alkava viikkosi koostuu.

Suunnittelu kannattaa tehdä viikonloppuna, hetkenä, jolloin olet esim. puolison tai muiden asianomaisten kanssa samassa paikassa.

Kirjaa kalenteriin merkintä niihin päiviin, jolloin aiot liikkua. Ole realistinen: selvitä ensin, onko kyseinen päivä oikeasti mahdollinen liikkumiseen. Pääsetkö silloin ajoissa töistä kotiin, onko puolisollasi vapaata, jolloin hän pystyy olemaan treenisi ajan lasten kanssa, pääsisitkö kenties jonain päivänä liikkumaan jo aamulla?

Kirjoita kalenteriin mahdollisimman tarkasti mitä ja missä liikut ja mihin aikaan. Käytä värejä, tee kalenterista ja treenimerkinnöistä miellyttävän ja houkuttelevan näköisiä! Kalenteriin voit kirjata myös muita tapahtumia. Tiistaina on lapsen harrastus, keskiviikkona käyn kaupungilla, torstaina miehellä on omaa menoa, perjantaina vietetään vapaailtaa perheen kesken jne..

Kun kokonaisuus on kalenterissa ylhäällä, se auttaa sinua saamaan tunteen siitä, että hallitset itse aikaasi eikä ajan kulku sinua.

Palaa kalenterin ääreen usein ja tarkista, mikä olikaan suunnitelmasi. Näin vahvistat esimerkiksi treeniaikeitasi.


Treenivaatteiden valmistelu

Käy viikonloppuna läpi treenivaatteet ja -varusteet. Pese ne, järjestele pinoihin valmiiksi, ehkä jopa jo hieman sen mukaan, minä päivänä tarvitset mitäkin.

Jos liikut kodin ulkopuolella, pakkaa seuraavan päivän treenivarusteet aina valmiiksi jo illalla ja nosta vaikka eteiseen valmiiksi, jolloin kassi muistuttaa sinua treenisuunnitelmastasi joka kerta, kun kuljet sen ohi.

Huolehdi ylipäätään, että kaapistasi löytyy miellyttäviä, sopivan kokoisia ja istuvia treenivaatteita sekä kunnolliset treenikengät – mukava varustus on yllättävän iso osa onnistunutta treeniä.


Suunnittelu ja kirjaaminen

Liikunnan suunnittelu ja kalenteriin kirjaaminen voi tuntua aluksi lapselliselta, mutta kun vilkaiset kalenteriasi muutamaan kertaan päivässä, annat samalla alitajunnallesi viestiä siitä, että myös aiot toimia suunnitelmasi mukaisesti. Suunnittelu kannattaa siis tehdä rauhallisena hetkenä, vaikkapa sunnuntai-iltapäivänä – ja se todella kannattaa tehdä! Tulet yllättymään, miten paljon ennakointi helpottaa arkeasi ja etenkin muutoksen tekemistä.


Mukavia suunnitteluhetkiä! :)


LÄHTEET:

Hyvä terveys - Liikunta puuskista elämäntavaksi: https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/liikunta/liikunta_puuskista_elamantavaksi