Lempeästi liikkeelle - POLKU


Teema 5 - Vinkkejä liikunnan aloittamiseen

Alla on kymmenen kohdan vinkkilista liikunnan aloittamiseen. Käy kohdat läpi, pohdi rauhassa ja kokeile, mitkä voisivat toimia omalla kohdallasi. Mitä sinun kannattaa erityisesti ottaa huomioon. Jos huomaat jonkin toimivan, niin ota vinkki käyttöösi pysyvästi.  1. Listaa liikunnan hyödyt. Mitä hyötyjä saat liikuntaharrastuksesta?


  1. Listaa uhraukset, joita joudut tekemään liikuntaharrastuksen takia. Joudut myös ehkä luopumaan joistain asioista liikunnan takia. Tv:n katsomiseen ei ole aivan yhtä paljon aikaa. Myös muutaman oluttuopin voi joutua jättämään väliin, sillä kohmelossa ei tunnetusti kannata treenata.


  1. Vertaa hyötyjä ja uhrauksia. Vilkaise nyt edellisiä listoja. Kun punnitset hyötyjä ja uhrauksia, saattaa liikuntaharrastus tuntua yllättävän houkuttelevalta. Voit myös kaivaa listan esiin heikolla hetkellä.


  1. Varaudu sudenkuoppiin. Mitä esteitä ja haasteita saatat kohdata liikunnan aloittamisessa? Kenties ulkona on kova pakkanen. Entä, jos töissä tulee kiireinen viikko? Kun laadit suunnitelman sudenkuoppien varalle, pääset niistä helpommin yli. Sinulla on jo valmis varasuunnitelma, laitat sen vain toteutukseen!


  1. Hanki vempeleitä. Hommaa askelmittari, sykemittari tai kalorimittari. Kirjaa ylös päivittäisiä lukemia ja lätkäise ne vaikkapa taulukko-ohjelmaan. Se piirtää sinulle motivoivan, nousujohteisen käyrän saavutuksistasi!


  1. Palkitse itsesi. Keppi ja porkkana toimivat molemmat. Porkkana usein paremmin. Itsensä palkitseminen liikuntatavoitteen saavuttamisesta motivoi jatkamaan. Valitse itsellesi merkityksellinen palkinto, ei kuitenkaan mielellään olutkoppaa.


  1. Perusta ryhmä. Ryhmässä liikkuminen tuo sosiaalista tukea. Köörissä on myös muita, jotka taistelevat sohvan seireenimäistä kutsua vastaan. Toisaalta muiden onnistumiset lisäävät omaa innostusta. Porukan yhteiset treenit tuovat myös sopivaa sosiaalista painetta ilmestyä paikalle.


  1. Liiku lähellä kotia. Liikkumaan lähtemisen tulee olla helppoa. Jos liikkumaan joutuu ajamaan 20 kilometriä, saattaa into loppua nopeasti. Lähde lenkille kotoa ja hommaa salikortti kodin tai työpaikan lähistöltä.


  1. Aseta tavoitteita. Mieti, mikä voisi olla sinulle merkityksellinen liikuntatavoite. Kenties kolme liikuntakertaa viikossa ensimmäisen neljän kuukauden ajan? Tai kolme leuanvetoa vappuun mennessä? Vai otatko tavoitteeksi kymmenen kilometrin juoksulenkin juhannukseen mennessä?


  1. Laadi muistilappuja. Pidä tavoitteesi esillä, niin et unohda niitä. Salitreeni torstaina tai lenkkipäivä -teksti monitorin reunassa tai jääkaapin ovessa laittaa sinut liikkeelle.


LÄHTEET:

Olipa kerran mies -nettisivusto - Kymmenen tehokasta konstia liikunnan aloittamiseen: https://www.olipakerranmies.fi/kymmenen-tehokasta-konstia-liikunnan-aloittamiseen/