Lisää liikettä arkeen - POLKU


Teema 5 - Arkiaktiivisuus ja ajanhallinta

Lähes jokainen hyvinvointimuutosta havitteleva törmää ennemmin tai myöhemmin arjen haasteisiin. Jos aiot saavuttaa uudenlaisia ja pysyviä tuloksia, on hyväksyttävä myös se tosiasia, että joidenkin asioiden toiminnassasi on muututtava – pysyvästi. Toinen oivallettava asia on, että terveelliset ruuat eivät kävele kaappiisi eikä jumppa tai juoksulenkki kalenteriisi ilman, että sinä itse opettelet ennakoimaan ja suunnittelemaan uuden, terveemmän arkesi. Uudet tavat eivät toteudu käytännössä pelkästään sillä, että teet päätöksen, vaan sen jälkeen on asia kerrallaan suunniteltava, miten saat tavoitteeseesi johtavan tekemisen toteutumaan käytännössä.


Myös hyötyliikunnan lisäämisessä on tärkeää ensin laatia suunnitelma ja pohtia sitä, mikä sopii ja mahtuu omaan aikatauluun. On myös tärkeä lähteä rohkeasti kokeilemaan eri arkiaktiivisuusmuotoja, jotta tietää paremmin, että mikä sopii itselle ja mikä tuntuu mukavalta.



Priorisoi itsesi kalenteriin

Uusien tapojen opettelu vaatii aina aikaa. On myös tärkeä olla positiivisesti itsekäs ja priorisoida omalle hyvinvoinnille aikaa kalenteriin. Hyvinvoinnille omistettu aika voi olla, vaikka hyötyliikunnalle varattu aika. Jo pelkästään 10 min arkiaktiivisuuden lisääminen päivään tarkoittaa 1h lisää aktiivisuutta viikossa.

Ellet vielä omista kalenteria, hanki sellainen. Se voi olla sähköinen tai paperinen, kumpi sinulle paremmin sopii. Voit myös etsiä netistä tulostettavan viikkosuunnitelma-pohjan. Tärkeintä on, että sinulla on paikka, jonne kirjaat viikon tärkeät tapahtumat ja josta saat kokonaiskuvan, millaisista päivistä alkava viikkosi koostuu. Suunnittelu kannattaa tehdä sellaisena päivänä tai hetkenä, jolloin olet esim. puolison tai muiden asianosaisten kanssa samassa paikassa.

Kirjaa kalenteriin merkintä niihin päiviin, jolloin aiot liikkua. Ole realistinen: selvitä ensin, onko kyseinen päivä oikeasti mahdollinen liikkumiseen. Kirjoita kalenteriin mahdollisimman tarkasti miten, missä ja mihin aikaan toteutat arkiaktiivisuutta. Kalenteriin voit kirjata myös muita tapahtumia. Kun kokonaisuus on kalenterissa ylhäällä, se auttaa sinua saamaan tunteen siitä, että hallitset itse aikaasi eikä ajan kulku sinua. Palaa kalenterin ääreen usein ja tarkista, mikä olikaan suunnitelmasi. Näin vahvistat aikeitasi ja mahdollisuutta onnistua hyötyliikunnan lisäämisessä. Muista olla myös spontaani –kaikki aktiivisuus on hyvästä!


Vinkit arjen aikatauluttamiseen :

  • Kirjaa parin päivän ajan mihin aikasi kuluu. Löytyykö aikavarkaita? Kuluuko johonkin asiaan tai tekemiseen turhan paljon aikaa?
  • Hanki kalenteri, johon suunnittelet viikon aktiivisuudet
  • Kerro myös muille perheenjäsenille suunnitelmistasi tai ota perhe mukaan suunnitteluun ja suunnitelkaa jotain yhteistä mukavaa tekemistä
  • Herää 15 min aiemmin ja tee kehoa herätteleviä venytyksiä ja rauhallisia lihaskuntoliikkeitä
  • Jos mahdollista, tee 5-10 min kävely lounastauolla
  • Tee kävelylenkki lasten harrastusten aikana
  • Jos vapaa-aikasi sisältää paljon tv:n katselua, tee mainoskatkoilla kyykkyjä tai punnerruksia. Jos ohjelmat eivät sisällä mainoksia, pidä tauko puolen tunnin välein
  • Varaa aikaa sille, että pyöräilet tai kävelet harrastuksiin autoilun sijaan
  • Varaa muutamana iltana viikossa 10-15 min aikaa sille, että teet rauhallista kehonhuoltoa
  • Merkkaa kaikki ideasi kalenteriin


Ajanhallinta


LÄHTEET:

Nyyti ry - Ajanhallinta on taito: https://www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/hallittua-ajankayttoa/

Nyyti ry. Stressi, ajanhallinta ja rentoutuminen -opas.