Palautuminen työaikana - POLKU


Teema 3 - Arvot

Meillä jokaisella on henkilökohtaisia, enemmän tai vähemmän tiedostettuja arvoja. Arvot ovat asioita, joita pidämme erityisen tärkeinä. Omat tavat, joiden pohjalta toimit, heijastavat omaa arvomaailmaasi. Kun tunnet jonkin asian erityisen tärkeäksi ja arvokkaaksi, priorisoit sitä ajattelemattasi suhteessa johonkin toiseen.


Arvot ovat aina läsnä kaikissa elämän päätöksissä. Kun oma toimintasi ja arvosi ovat sopusoinnussa, tunnet, että elämäsi on hyvää ja arvokasta. Jos tasapaino toiminnan ja arvojesi välillä ei ole kunnossa, tulee tunne, että jokin on pielessä.



Mitä arvot ovat?


Mikä on sinulle oikeasti tärkeää ja merkittävää. Ne kertovat sinulle mistä välität. Arvosi täsmentävät, miten toimimalla elät juuri sinulle merkityksellistä elämää. Arvojen järjestys voi useinkin vaihtua muuttavan elämäntilanteen mukana. Arvot ovat osittain perinnöllisiä ja osin vuorovaikutuksessa ympäristön mukaan. Arvoja voi kuvailla itse valituiksi elämänsuunniksi. Ne osoittavat suunnan, kun eteen tulee vaikea päätös. Pitää muistaa, että kukaan ei voi tehdä joka ikistä arjen päätöstä vain arvojensa mukaan.


Kirkasta arvosi


Arvotyöskentely alkaa sillä, että selkeytät, mikä on sinulle tärkeää. Tätä kutsutaan arvojen kirkastamiseksi.

Kun perehdyt arvoihisi, muista antaa itsellesi aikaa. Arvoihin kannattaakin palata uudelleen ja rohkeasti miettiä muutoksia omiin arvoihin. Elämän tilanteet muokkaavat arvoja kokoajan. Kun teet arvoihin liittyviä tehtäviä, muista nämä kolme perusasiaa:


  1. Sinä itse. Sinä olet arvojesi keskiössä. Sinun ei kuulu miettiä mitä, lapsesi, työnantajasi, puolisosi tai yhteiskunta sinulta odottaa. Vain sinä tiedät mikä on sinulle tärkeää.
  2. Ei ole hyviä tai huonoja arvoja. Mikään arvo ei ole toista parempi. Voit vapaasti avata mielesi ja tarkastella niiden tärkeyttä sinulle. Arvoja valitessasi sinun ei tule miettiä mikä näyttää hyvältä ulospäin. Sinun ei tarvitse löytää järkevää syytä tai perusteluja arvoillesi. Arvot ovat sinua itseäsi varten.
  3. Arvot ovat abstrakteja. Arvosi eivät ole konkreettisia asioita, joita voi omistaa tai mitata. Ne ovat suunnannäyttäjiä, eivätkä päämääriä.


Miten arvot vaikuttavat päätöksen tekoon?


Hyvinvointi ja terveys ovat usein lopulta pohja lähes kaikkien arvojen toteutumiselle. Arvot ovat olennainen tekijä siinä, miten pitkästä elämästä ylipäätään saat nauttia, Kun huomaat, miten elämäntapamuutos liittyy arvojesi mukaiseen elämään, saavat elämäntapamuutos ja vaatimat teot syvemmän merkityksen.


Elämäntapamuutoksessa arvojen yhteys kokonaisvaltaiseen hyvinvoinnintiin voi olla suora tai vaihtoehtoisesti vaatia hieman etsimistä. Jos arvojesi joukossa on fyysinen hyvinvointi tai terveys, toteutat omia arvojasi aina kun teet pienenkin terveyttä edistävän valinnan. Näitä valintoja ja tekoja voivat olla yksinkertaisuudessaan kasvisten syönti, riittävä veden juonti, säännölliset harrastukset, työmatka pyöräily yms. Näin yksinkertaistettuna ja ylös kirjoitettuna arvojesi yhteys hyvinvointiin ja arkeesi on helppo nähdä. Kun näet yhteyden arjen pienissä teoissa, on arvoista helpompi motivoitua ja ne tulevat tietoisemmiksi. Läheskään jokaisella ei ole terveys tai hyvinvointi ydinarvojen kärkijoukossa. Se on kaikin puolin hyväksyttävää, eikä sinun tarvitse yrittää ujuttaa arvolistallesi sinne sopimattomia asioita. Voit silti löytää elämäntapamuutoksen yhteyden arvoihisi, vaikka sen selkeyttäminen vaatisikin hieman enemmän pohdintaa. Tämä pohdinta ja mietintä kannattaa sillä arvot ja niiden yhteys toimintaasi elämäntapamuutoksen apuna ovat loistavia motivaattoreita. Niiden avulla toimintasi on pitkäjänteistä ja tulokset pysyviä.


Arvojen kirkastaminen -harjoitus



LÄHTEET:

Tevanlinna, A. Hyvinvointia mielelläsi. 2020. Atena.