Aamiainen - POLKU


Teema 1 - Miksi pitää syödä aamiainen?


Yksittäisistä ravitsemustavoista aamiainen on ehdottomasti tärkeimpien ravintotapojen kärkikolmikossa. Se käynnistää ja herättää kehosi, ja saat virtaa silloin, kun sitä tarvitaan, eli päivän aktiivisimpaan aikaan. Keho toimii siten, että aineenvaihduntakin virkistyy, kun elimistö saa pitkän yön jälkeen polttoainetta. Aamiainen katkaisee myös yön paaston nostamalla verensokeritasoja.

Aamiaisen laiminlyöminen saa aineenvaihdunnan toimimaan ”käsijarru päällä”, joka taas vaikeuttaa painonhallintaa ja yleisesti vaikuttaa kielteisesti vointiisi. Energiataso pysyy korkealla pitkään, kun aamiaiselle valitaan ruokia, jotka vapauttavat hitaasti energiaa.

Pienenä bonuksena: tutkimusten mukaan henkilöt, jotka syövät riittävän ja laadukkaan aamiaisen, syövät päivän mittaan kokonaisuutena vähemmän ja laadukkaammin. Hyvä uutinen painonpudottajille!Koko päivän hyvä ateriarytmi starttaa aamiaisesta - ja päinvastoin; laiminlyöty aamiainen johtaa yleensä ateriarytmin vinoutumiseen koko loppupäiväksi. Kunnollisen aamiaisen antaman energian voimin jaksaa mukavasti seuraavat tunnit ja lounasaikaan on luonnollinen nälkä, muttei kuitenkaan tarvetta syödä koko buffetpöytää kerralla. Näin ollen myös painonhallinnan kannalta aamiaisen merkitys on ilmeinen.

Erityisesti proteiinipitoinen aamiainen on vireystilan kannalta tärkeä tapa; proteiineista elimistö valmistaa tärkeitä aivovälittäjäaineita, jotka suoraan edesauttavat vireänä pysymistä ja keskittymistä. Proteiinia saat parhaiten lihasta, kananmunista, kalasta, rahkasta, raejuustosta (hieman myös muista maitotuotteista) sekä pähkinöistä. Tämän valmennuksen aikana on tarkoitus oppia syömään laadukas aamiainen - mutta ei hätää, jos tähän asti olet startannut aamusi pelkällä leivällä tai mustalla kahvilla, ei täydellisyyttä tarvitse tavoitella heti. Aikaa on useampi viikko ja asiasta tullaan muistuttamaan vielä monta kertaa!


"Kun syön aamiaisen, ajatus kulkee heti aamusta kirkkaammin, eikä lounastauolle mentäessä ole huutava nälkä. Myöskään lounaalla ei tule tyhjennettyä koko buffet-pöytää kun syö kunnolla jo aamusta"


Ei minulle maistu eikä aamulla ole nälkä?

Ruokailutottumusten muuttamisessa on kyse uuden taidon opettelemisesta. Kehosi on ehkä tottunut siihen, että aamupala on pieni tai että ensimmäinen ateria nautitaan vasta puolilta päivin. Se ei siis pyydä ruokaa – ennen kuin oppii taas uuden tavan – ja se vaatii opettelua.

Juotava aamupala voi olla hyvä ensimmäinen askel, mikäli aamulla syöminen tuntuu hankalalta. Pyöräytä siis ravitsevat aamiaisainekset herkullisen smoothien muotoon tehosekoittimella!

Aamupalaa ei myöskään tarvitse syödä välittömästi sängystä nousemisen jälkeen. Aamiainen kannattaa nauttia kahden tunnin sisällä heräämisestä. Voit siis rauhassa hoitaa muut aamunaskareet ja vasta sen jälkeen pysähtyä aamupalan ääreen.

Muista nämä:

  • Aamiainen käynnistää aineenvaihdunnan ja katkaiseen unen aikaisen paaston.
  • Aamiaista syömällä syöt suurella todennäköisyydellä monipuolisemmin ja ateriarytmisi on parempi kuin ennen.
  • Syö edes jotain!
  • Anna keholle aikaa oppia ja totutella uusiin tapoihin.


LÄHTEET:

Sydänliitto - Aamupalalla päivä käyntiin