Aamiainen - POLKU


Teema 2 - Proteiinipitoisia reseptejä


Miten koostaa proteiinipitoinen aamiainen? Kuulostaako työläältä?

Tässä muutama resepti, joiden avulla saat helposti ja nopeasti lisättyä aamupalaasi edes hieman lisää proteiinia




​​​​​​​Munakas

(2 annosta)

  • 4 kananmunaa
  • 4rkl maitoa/vettä
  • 1/2tl suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • rypsiöljyä paistamiseen


Riko munien rakenne kulhossa ja lisää maito, suola ja pippuri.

Kuumenna rasva paistinpannussa ja kaada munakasseos kuumaan pannuun. Vedä munakasmassaa puulastalla pohjaa pitkin reunoilta keskelle, kunnes munakas on hyytynyt. Tarjoa välittömästi.

Vinkki! Jos teet 1 hengen munakkaan, kannattaa käyttää 2-3 munaa. Jos munaa ei ole tarpeeksi, munakkaasta tulee liian ohut ja sen paistaminen ja käsitteleminen pannulla on haastavampaa.

Tämä on siis ohje perusmunakkaaseen. Munakkaaseen kannattaa aina lisätä haluamiasi lisukkeita, näin saat siitä maistuvamman sekä ravitsevamman.

Munakkaan päälle paistovaiheessa voi lisätä lähes mitä vain. Mikä on sinulle mielekästä ja mistä sinä pidät. Hyviä vaihtoehtoja on:

  • Herkkusieniä
  • Mieleisiäsi juustoja
  • Kalaa
  • Papuja
  • Pinaattia
  • Tomaattia
  • Avokadoa
  • Papuja



Kaurapuuro

Jos olet tottunut syömään kaurapuuroa aamuisin, loistavaa! Kaurapuuro toimii erittäin hyvin aamuisin, sillä se on nopea ja helposti tuunattavissa jokaisen mielen mukaan. Kaura itsessään myös hillitsee verensokerin vaihtelua sekä tasapainottaa kolesteroliaineenvaihduntaa. Pelkässä puurossa itsessään ei kuitenkaan ole tarpeeksi proteiinia pitämään kylläisenä. Miten sinä lisäisit proteiinia puuroosi?

Raejuusto

Raejuusto on helppo ja maukas keino lisätä puuron proteiinipitoisuutta. Se on helppo lusikoida valmiin puuron päälle samaan tapaan kuin marjat yms. Jos rejuusto puurossa kuulostaa itsellesi täysin vieraalta, kanttaa määrä pitää vähäisenä aluksi. Kun totut makuun ja rakenteeseen voit lisätä reajuuston määrää. Tavoiteltava määrä voisi olla n. 100g reajuustoa yhteen puuroannokseen. Tätä kannattaa kokeilla, saatat yllättyä positiivisesti!

Kananmuna

Valkuaispuuro-ohje

  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 2 dl vettä
  • 1-2 munanvalkuaista


Vinkki! Kaupanhyllyiltä löytyy nykyään myös valmiita valkuaisvalmisteita joka helpottaa puuron valmistusta, kun ei tarvitse erotella valkuaista ja keltuaista erikseen.

Sekoita kaurahiutaleet ja vesi keskenään ja kypsennä mikrossa 90 sekuntia. Sekoita puuron sekaan munanvalkuaismassa ja kypsennä mikrossa vielä 45 sekuntia. Hyvä vinkki on käyttää sekoituksessa haarukkaa, jolla valkuaiset ja puuron saa sekoitettua hyvin keskenään. Sekoita valkuaispuuroa uudelleen ja laita se vielä mikroon 45 sekunniksi.

Lisää valmiin puuron joukkoon esimerkiksi kanelia, kardemummaa tai marjoja sekä tilkka maitoa. Nauti!

Jos ajatus ei tunnu houkuttelevalta tai et vain pidä lopputuloksesta, voit toki syödä kananmunat myös erillään.

Rahka

Lisää valmiin kaurapuuron päälle maustettua tai maustamatonta rahkaa, ihan oman mielen mukaan. Erilaiset rahkat, jugurtit, soijavalmisteet sopivat loistavasti puuron päälle.


LÄHTEET

K-ruoka - Munakas

K-ruoka - Proteiinipuuro