Aamiainen - POLKU


Teema 4 - Suunnittele ja ennakoi


Lähes jokainen hyvinvointimuutosta havitteleva törmää ennemmin tai myöhemmin arjen haasteisiin. Kiireessä tulee hotkaistua puolikas vehnäleipää tai jätettyä väliin koko aamupala, koska jääkaapissa ei ole mitään terveellistä tai mieluista syötävää. Oma treeniaikakin katoaa mystisesti perheen aikataulusokkeloihin. Nukkumaankin piti mennä ajoissa, mutta löytääkin itsensä tuijottamassa tv:n viimeistäkin sarjaa tai surffailemassa netissä vielä puoliltaöin.

Jos aiot saavuttaa uudenlaisia (ja pysyviä) tuloksia, sinun on hyväksyttävä myös se tosiasia, että joidenkin asioiden toiminnassasi on muututtava – pysyvästi. Toinen oivallettava asia on, että terveelliset ruuat eivät kävele kaappiisi ilman, että sinä itse opettelet ennakoimaan ja suunnittelemaan uuden, terveemmän arkesi. Uudet tavat eivät toteudu käytännössä pelkästään sillä, että teet päätöksen, vaan sen jälkeen on asia kerrallaan suunniteltava, miten saat tavoitteeseesi johtavan tekemisen toteutumaan käytännössä.

Tässä tehtävässä saat suunnitteluvinkkejä, joiden avulla hyvinvointia tukevat rutiinit uiskentelevat osaksi arkeasi hieman helpommin.RUOKIEN VALMISTELU

Suunnittele viikonloppuna valmiiksi seuraavan viikon ruuat – mieti myös aamiainen. Suunnittele ja kirjaa ylös, mitä haluaisit syödä aamiaiseksi. Käy sen jälkeen kaupassa tekemässä ostokset – hanki suunnitelmasi mukaiset raaka-aineet sekä mahdollisimman paljon muita perustuotteita, joita tiedät viikon mittaan tarvittavan. Näin minimoit ruokakaupassa käymisen tarpeen viikolla.

Vietä aina esim. sunnuntaisin ruuanvalmistelutuokio. Se tarkoittaa, että pilkot esim. juureksia valmiiksi kannellisiin kulhoihin, teet valmiiksi ison kipollisen tuorepuuroa, keität kananmunia ja laitat ne odottamaan tulevia aamuja jääkaappiin. Tämä operaatio oikeasti kannattaa – puolessa tunnissa urakoit melkoisen määrän aamupala aineksia valmiiksi. Nämä samat ainekset sopivat itseasiassa erittäin hyvin väli- tai iltapalaksi, joten hyödyt tästä operaatiosta pitkin päivää.

Aina mieluisaa aamupalaa ei voi valmistaa valmiiksi jo sunnuntaina. Ja vaikka sunnuntaista puolen tunnin verran uhraisitkin valmisteluihin ei koko viikon aamupaloja tule kuitenkaan tehtyä valmiiksi. Yksi loistava tapa on tehdä seuravan päivän aamupala valmiiksi edellisenä iltana. Varmasti kaiken voi tehdä valmiiksi illalla! Smoothie valmiiksi sille sopivaan juomapulloon ja aamupalan voi vain aamun kiireessä napata mukaan työmatkalle.

Herkullisen voileivän voi kasata jääkaappiin valmiiksi ja kääriä folioon tai kelmuun ja se pysyy oikein hyvänä yönyli. Marjat ja raejuuston voi kasta jo valmiiksi samaan kippoon jääkaappiin, sieltä se on helppo kumota puuron päälle aamulla.

  • Aamuissa nopea toiminta on usein kullan arvoista, joten miksi et helpottaisi omaa toimintaasi ja tekisin edes jotain illalla valmiiksi?
  • Pohdi mitä omasta aamiaisestasi sinä voisit tehdä valmiiksi jo tänään illalla?


LÄHTEET

Syö hyvää - Suunnittelu auttaa