Aamiainen - POLKU


Teema 1 - Syö edes jotain


Jos aamiainen ei ole aikaisemmin kuulunut aamutoimiisi, tässä sinulle hyvä pohdinta tehtävä. Pohtimalla seuraavia asioita saatat huomata missä suurin kompastuskivesi aamupalan suhteen on:

  • Mistä ruuasta pidät ja mitä voisit kuvitella syöväsi aamulla?
  • Koostuuko uusi aamiaisesi tuotteista, joita kotoasi löytyy lähes aina jääkaapista vai pitääkö asia huomioida jo kauppareissulla?
  • Tarvitseeko aamurutiineissa muuttaa myös jotain muuta, jotta aamiainen voisi muuttua sujuvaksi osaksi arkiaamuja? Onko aamuissasi riittävästi aikaa?
  • Mitä voisit tehdä asian eteen jo illalla? Aamiainen voi tuntua haastavalta ajatukselta väsyneenä, mutta entä jos se löytyisi jo valmiina jääkaapista.
  • Syövätkö muut perheenjäsenet aamiaista? Voisitko haastaa läheisiä mukaan muutokseen? Yhdessä haasteeseen tarttuminen on sekä helpompaa, että mukavampaa.
  • Aluksi on tärkeää, että syöt aamulla edes jotain – laatuun voit kiinnittää huomiota vasta, kun aamiainen on jo juurtunut tavaksi.


Aamupalasta aamiaiseksi?

Aamupala kuulostaa siltä, kuin päivän ensimmäisen aterian kuuluisi olla vain pieni pala. Päinvastoin; aamiainen saa ja sen pitää olla monipuolinen ja runsas! Jos aamupala kuuluu jo rutiineihisi, on nyt hyvä hetki kiinnittää huomiota sen laatuun.

Aamiaisen tulisi sisältää sopivassa suhteessa kaikkia energiaravintoaineita: proteiinia, hiilihydraattia ja rasvoja. Erityisesti proteiini ja rasvat lisäävät kylläisyydentunnetta, joten tarkista, että aamiaisessasi on riittävästi myös niitä!

Tee siitä helppoa!

Mieti jo ennen kauppareissua mitä söisit aamulla ja lisää se ostoslistaasi. Kun sinulla on aikaa ja energiaa suunnitella aamiaista se sujuu paljon mukavammin kuin aamun kiireessä. Monet voivat syödä aamiaista loma-aamuina mutta arkena kun kiire ja aikaiset herätyksen tulevat mukaan aamiainen jääkin välistä.

Muista että sen ei tarvitse olla monimutkaista! Lisää ostoslistaasi esim. rahkaa, hedelmiä, proteiinijuoma. Näitä sinun ei tarvitse mitenkään valmistaa! Nappaa vaikka töihin mukaan ja syö vasta työpaikalla. Kun haluat panostaa hivenen enemmän, niin suunnittele ja valmista aamiainen silloin, kun sinulla on aikaa ja energiaa siihen. Voit valmistella jääkaappiin valmiiksi voileivän, tuorepuuron, smoothien tai vaikka keittää pari kananmunaa.

Jos taas olet iltaisin väsynyt eikä silloin löydy energiaa mihinkään ylimääräiseen, mene aiemmin nukkumaan ja herää aamulla hieman aiemmin! Aamiaisen ei aluksi tarvitse olla “yhtä juttua” isompi eikä sitä ei tarvitse heti parantaa täydelliseksi vaan pieni proteiinin lisäys tekee sinulle hyvää. Voimme luvata, että se on sen arvoista.

Muista nämä:

  • Selvitä mikä sinun suurin haasteesi aamupalan suhteen, kun saat sen selville, pystyt vaikuttamaan asioihin ja haastamaan itseäsi asian suhteen.
  • Jos aamiainen ei ole sinulle lainkaan tuttu, aloita sillä, että syöt edes jotain. Hedelmä, jugurtti, proteiinijuoma ovat paljon parempia, kuin jättää syömättä.
  • Jos aamiainen on jo osa ateriarytmiäsi niin hienoa! Nyt voit miettiä löytyykö lautaseltasi aamuisin proteiinia, hiilihydraattia ja rasvoja.
  • Mieti mistä sinä tykkäät ja mikä tapa toimia sopii sinulle. Tee aamiaisesta mahdollisimman helppoa.


LÄHTEET

Sydänliitto - Aamupalalla päivä käyntiin