Ateriarytmi - POLKU


Teema 5 - Iltapalareseptejä


Iltapala-reseptejä

Ennen nukkumaanmenoa suositellaan välipaloja, jotka ovat hyvä lisä ruokavalioon sekä tekevät unensaannista helpompaa. Nämä reseptit eivät sisällä runsaasti valkoisia jauhoja, rasvoja tai sokereita. Ennen nukkumaanmenoa on hyvä valita kevyitä, mutta ravitsevia ruoka-aineita. Näitä ruokia on myös helppo yhdistellä keskenään eri tavoin, joten joka ilta ei tarvitse syödä samaa iltapalaa.




Tuorepuuro

Tuorepuuro on ihanaa vaihtelua tavalliselle kaurapuurolle. Se sopii loistavasti osaksi aamiaista, tai miksei vaikka väli- tai iltapalaksi. Puuroa voit maustaa mielikuvituksesi mukaan, vaihtoehtoja on rajattomasti!

Puuron perusohje:

  • 1 dl kaurahiutaleita (ei pikahiutaleita)
  • 2,5-3 dl haluamaasi nestettä: maito, vesi, mantelimaito, manteli-kookosmaitojuoma
  • 1-2 rkl chia-siemeniä

Laita ainekset kannelliseen kulhoon, sekoita. Jätä turpoamaa yön yli tai vähintään 2-3 tunniksi. Sekoita alkuvaiheessapari kertaa ja lisää nestettä, jos tarpeen – chia-siemenet turpoavat alussa voimakkaasti.


Maustamisvaihtoehdot:

Maustaminen 1: omenaraastetta, tuoretta inkivääriä pieni pala, hasselpähkinärouhetta. Lisää ainekset puuron joukkoon heti alkuvaiheessa. Inkivääri lisätään puuroon raastettuna – määrän ei tarvitse olla kuin pikkusormen kynnellinen, maista ja lisää! Inkiväärin voi jättää poiskin, puuro toimii hyvin myös ilman sitä.

Maustaminen 2: puna – tai mustaherukoita, mantelirouhetta, pieni loraus hyvää juoksevaa hunajaa (n. 1 tl). Lisää ainekset puuron pinnalle ennen nauttimista.

Maustaminen 3: Kookosmaitoa (täysrasvaista) n. reilu desi – 1,5 dl, omenakuutioita, kanelia. Korvaa osa puuronnesteestä kookosmaidolla. Kuutioi valmiin puuron päälle omenaa ja ripota päälle kanelia

Maustaminen 4: 1 dl (pensas)mustikoita, cashewpähkinöitä (muutama). Lisää mausteet puuron päälle ennen nauttimista.

Maustaminen 5: kuivattua aprikoosia ja taatelia pieneksi kuutioituna. Muutama kuivahedelmä riittää. Pilko hedelmät saksilla tai veitsellä pieneksi silpuksi ja lisää puuroon heti alkuvaiheessa.

Maustaminen 6: puolijäisiä mansikoita viipaleina, banaaniviipaleita (n. 1/3 banaani riittää jo hyvin). Lisää ainekset puuron päälle juuri ennen nauttimista.



Leipä ja hedelmäsalaatti

Suosi kokojyvä-, ruis-, moniviljaleipää. Sipaise leivälle haluamaasi levitettä, esim. voita tai hummusta. Kokoa leivälle monipuolisesti ja runsaasti päällisiä.

  • tomaatti
  • kurkku
  • salaatti
  • leikkele
  • juusto
  • tuoreet yrtit

Pilko haluamasi hedelmät kulhoon, suosi satokausituotteita.

  • kiiwi
  • banaani
  • omena
  • persikka
  • luumu

Hedelmäsalaatti säilyy hyvin jääkaapissa, vaikka seuraavaan päivään joten sitä kannattaa kerralla tehdä enemmän.

Hedelmäsalaatin kaveriksi sopii hyvin myös maustamaton jugurtti.



Dippikasvikset

Pilko tai suikaloi vihannekset ja kasvikset. Kokeile rohkeasti uusia makuja, suosi satokausi tuotteita koska ne ovat tuoreita ja monesti niitä suosimalla säästää myös rahaa.

  • kukkakaali
  • porkkana
  • omena
  • paprika
  • kurkku
  • retiisi

Hummus

Ainekset

  • 1tlk kikherneitä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • n. 3rkl vettä
  • 1-2rkl sitruunanmehua
  • 1-2rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä
  • 1/4tl suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • ripauskurkumaa
  • (1-2 rkl tahinia eli seesaminsiementahnaa)
  • (1/4 tl juustokuminaa)


Valmistus

Valuta kikherneet. Hienonna valkosipulinkynsi veitsellä. Soseuta kikherneet sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon muut ainekset. Mausta halutessasi tahinilla ja juustokuminalla. Lisää vettä tai öljyä, jos tahna tuntuu liian sakealta. Käytä hummusta dippinä tai leivän päällä.


LÄHTEET

Valion reseptejä

Fazerin reseptejä

K-ruokareseptejä