Ateriarytmi - POLKU


Teema 1 - Tasainen ateriarytmi


RYTMILLÄ ON VÄLIÄ

Miksi?

Säännöllinen ateriarytmi vähentää napostelua, pitää verensokerin tasaisena ja hillitsee nälän tunnetta. Jos aterioiden välillä on pitkä aika, verensokeritasot romahtavat ja olo voi tuntua nuutuneelta. Kun syö säännöllisesti vireystila sekä keskittymiskyky pysyvät parempana eikä nälkä pääse yllättämään aterioiden välillä. Jos nälkä pääsee kasvamaan liian suureksi, annoskoot kasvavat ja ruokailun jälkeen saattaa iskeä väsymys.

Ateriarytmi vaikuttaa myös ruokavalion laatuun. Jos päivässä ei ole selkeitä aterioita vaan päivät menevät vain napostellessa pitkin päivää, ne jäävät helposti yksipuolisiksi ja ruokavalion laatu kärsii. Kunnon ateriat ovat ravitsemuksellisesti usein laadukkaampia ja monipuolisempia kuin naposteltavat ruuat.

Hampaatkin tykkäävät säännöllisestä ruokailurytmistä, sillä hampaita koettelee happohyökkäys aina kun suuhun jotain laitetaan.
Hyvälaatuista ravintoa tulisi tarjoilla keholle aamusta lähtien sopivin väliajoin. Päivän aikana on tarpeen syödä 4-6 ateriaa, joista ainakin kolme olisi selkeitä ”pääaterioita”. Jos et vielä ole tutustunut itsellesi sopivaan ateriaväliin, on 3-5 tunnin välistä hyvä aloittaa kokeilu. Se sopii useimmille, joskin poikkeuksiakin toki on. Huomioi, että usein tasainen ateriarytmi vaatii toteutuakseen suunnittelua ja eväiden mukaan ottoa - tee tästä arkipäiväinen rutiini itsellesi!


Mitä hyötyä säännöllisestä ateriarytmistä esimerkiksi on?

  • Vireystila pysyy tasaisena, kun verensokeripiikit vähenevät.
  • Nälkä ei pääse yltymään liian kovaksi, jolloin ateriakoko on järkevä.
  • Mieliteot eivät saa liian suurta valtaa, eikä tule naposteltua niin helposti.
  • Aineenvaihdunta pysyy aktiivisena.


Löydä oma ateriarytmisi

Muistatko, kuinka monta kertaa laitoit eilen jotain suuhusi? Oma ateriarytmi tai taipumus napostella saattaa helposti olla automaattista, eikä sitä välttämättä edes noteeraa kaikkea suuhun laittamaansa. Muutama keksi taukohuoneen kahvipöydältä, lasillinen mehua tai kaverin tarjoamat karkit menevät kurkusta alas ihan kuin ohimennen. Napostelu helposti haittaa järkevän ateriarytmin noudattamista, kun kunnon nälkä ei pääse koskaan vaivaamaan. Pääaterioiden välissä tai niiden tilalla syötävistä pienistä suupaloista saattaa päivän aikana kertyä isokin energiamäärä.


Ruokapäiväkirja

Pidä ruokapäiväkirjaa kolmen-neljän peräkkäisen päivän ajan siten, että mukaan tulee sekä arkipäiviä että vapaapäiviä. Ruokamääriä ei tarvitse kirjata - riittää kun kirjaat ylös kellonajan, syödyn ruuan sekä tuntemukset ennen ja jälkeen ruokailun.

Tuntemusten kirjaaminen on tärkeää, koska näiden pohjalta pystyt päättelemään esimerkiksi ateriavälin sopivuudesta paljon!

Ruokapäiväkirja toteutetaan myös valmennuksen viimeisellä viikolla. Pyri olemaan totuuden mukainen päiväkirjan suhteen. Muista, että teet tämän itseäsi ja omaa hyvinvointiasi varten.


RuokapäiväkirjaLÄHTEET:

Syö hyvää - Ateriarytmillä virtaa

Sydänliitto - Ruokarytmi rullaamaan