Ravinnon monipuolisuus & laatu - POLKU


Teema 5 - Alkoholi


Alkoholista puhuttaessa tarkoitetaan juomassa itsessään olevaa etanolia, mikä on kemiallinen veteen liukeneva, käymisprosessin seurauksena syntyvä yhdiste. Alkoholijuomat jaetaan sekä mietoihin (siiderit, oluet, viinit) että väkeviin (rommit, kirkkaat viinat, sherryt, portviinit). Suomessa alkoholi on aikuisille laillinen päihde ja sen käyttö on kasvanut merkittävästi 50-luvulta lähtien. Alkoholin ongelmakäyttö on Suomessa yleistä ja aiheuttaa yhteiskunnalle vuodessa noin miljardin euron haittakustannukset. Nykyään alkoholi on merkittävä työikäisten sairaspoissaolojen ja kuolemien aiheuttaja.




Alkoholi imeytyy elimistön verenkiertoon tehokkaimmin ohutsuolen alkuosassa. Verenkierron välityksellä alkoholi leviää nopeasti ympäri elimistöä ja jakaantuu kehon nestemäärään. Alkoholia kannattaisi nauttia aina ruokailun yhteydessä, sillä syöty ruoka hidastaa alkoholin imeytymistä. Alkoholi aiheuttaa humaltumista, mikä on merkki aivotoiminnan lamaantumisesta. Humalatilan vahvuus riippuu juodusta alkoholin määrästä ja saattaa aiheuttaa muistikatkoksia, lisätä tapaturmien riskiä sekä pahoinvointia ja krapulaa.


Alkoholin liikakäyttö aiheuttaa lukuisia terveyshaittoja:

  • Vaikuttaa hermostossa välittäjäaineiden toimintaan
  • Lamaa keskushermoston toimintaa.
  • Lisää riskiä alkoholimyrkytykseen, haimatulehdukseen sekä alkoholimaksasairauteen
  • Lisää riskiä sairastua syöpään (mm. rintasyöpä, haimasyöpä, ruuansulatuskanavien syövät)
  • Aiheuttaa hormonihäiriöitä (lapsettomuus, impotenssi, kivesten surkastuminen)
  • Aiheuttaa ahdistusta ja masennusta
  • Saattaa johtaa sosiaalisiin ongelmiin
  • Lisää ylipainon riskiä
  • Lisää sydän- ja verisuonitauteja, mm. kohonnut verenpaine ja kohonnut kolesteroli
  • Rasvoittaa sisäelimiä
  • Suoritus- ja koordinaatiokyky heikkenee
  • Lisää uniongelmia ja väsymystä, huonontaa merkittävästi palautumista
  • Lisää tapaturmariskiä
  • Lisää inho-ongelmia
  • Aiheuttaa sikiön kehityshäiriöitä


Alkoholin vaikutukset riippuvat muun muassa sukupuolesta, painosta, iästä sekä hormonaalisista tekijöistä. Myös joillain lääkkeillä on merkittäviä tekijöitä alkoholin vaikutuksiin. Alkoholin vaikutusten haitallisuus on suhteessa käytettyyn alkoholimäärään, mutta alkoholin käytön ei voida koskaan sanoa olevan täysin turvallista. Alkoholin vaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä, joten turvallista rajaa alkoholin käytölle ei voida määritellä. Pienetkin määrät saattavat kasvattaa esimerkiksi tapaturmien riskiä ja suorituskyky on heikentynyt usein vielä seuraavanakin päivänä.

Alkoholin ongelmakäytöstä voidaan puhua, kun riskirajat ylittyvät. Tällöin myös riskit alkoholin aiheuttamiin terveysongelmiin ovat suurimmillaan. Tutkimusten mukaan terveydenhuollon miespotilaista 20 % ja 10 % naispotilaista on alkoholin ongelmakäyttäjiä.


Yksi alkoholiannos:

  • 1 tölkki (0,33 l) keskiolutta
  • 12 cl viiniä
  • 4 cl väkevää alkoholia


Huomaathan että:

  • Tuoppi (0,5 l) keskiolutta sisältää 1,5 annosta
  • Pullo A-olutta sisältää 1,3 annosta
  • Tuoppi (0,5 l) A-olutta sisältää 2 annosta
  • Pullo mietoa viiniä sisältää 6 annosta
  • Pullo väkevää viiniä sisältää 10–11 annosta
  • Puolen litran pullo viinaa sisältää 13 annosta


Kohtalaisen riskin taso:

  • Miehet: 14 annosta / vk
  • Naiset: 7 annosta / vk
  • Korkean riskin taso:
  • Miehet: 23–24 annosta / vk
  • Naiset: 12–16 annosta / vk



LÄHTEET

Alko - Vastuullisesti

Päihdelinkki - Tietopankki