Ravinnon monipuolisuus & laatu - POLKU


Teema 5 - Sokeri


Sokeri on hiilihydraatti, mutta erona muihin hiilihydraatteihin sokerissa on, että se ei sisällä lainkaan ravintoaineita, vain energiaa. Sokeria on luontaisesti kasviksissa, marjoissa ja hedelmissä, mutta niitä ei tarvitse välttää. Lisätyn sokerin käyttö olisi terveyssyistä hyvä pitää kohtuudessa. Lisätyn sokerin runsas käyttö voi altistaa ylipainoille ja lisätä riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Myös hampaiden reikiintymisriski kasvaa runsaan sokerin saannin takia.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan lisätyn sokerin saantisuositus on korkeintaan 10 % päivän energiasaannista. Tämä tarkoittaa käytännössä noin 50–60 grammaa sokeria eli noin 22–23 sokeripalaa. Suomalaiset syövät nykypäivänä paljon sokeria: miehet 9 %, naiset 10 % ja lapset 12–14 % päivän energiamäärästä kertyy lisätystä sokerista. Suurin osa suomalaisten käyttämästä sokerista kerääntyy erilaisista makeista juomista, makeisista ja suklaasta.




Sokeria on runsaasti mehuissa, limsoissa ja energiajuomissa, makeisissa, jäätelöissä ja leivonnaisissa. Lisäksi niin sanottua piilosokeria on myös maustetuissa jogurteissa sekä maustetuissa muroissa ja mysleissä. Myös makeissa alkoholijuomissa voi olla runsaasti sokeria. Kun valitset jugurtteja tai myslejä kaupan hyllyiltä, hyvänä nyrkkisääntönä on, että jätä hyllyyn sokeria yli 10 g / 100 g sisältävät tuotteet.

Vaihda sokeroitu tuote päivittäisessä käytössä parempaan:

  • Aamumehu raikkaaseen vesilasilliseen.
  • Maustettu mansikkajogurtti luonnonjogurttiin ja mansikoihin.
  • Maustettu muromysli tai granola vähäsokeriseen vaihtoehtoon (tuoteselosteessa alle 10 g sokeria/100 g.
  • Vehnäsämpylä ruis- tai kauraleipään (kuitua vähintään 6 g / 100 g).
  • Välipala- ja proteiinipatukat pähkinöihin ja hedelmiin.
  • Muista, että kun ravitsemusvalinnoista 80 % on hyviä, mahtuu loppuun 20 % sokeripitoisia herkkuja, jos niistä pidät. Joten silloin kun herkuttelet, voit herkutella hyvällä omalla tunnolla karkeilla, leivonnaisilla tai jäätelöllä, kunhan vain pidät herkuttelumäärä kohtuudessa.


Miksi sokerin käyttö kannattaa pitää kohtuudessa?

  • Turha energia altistaa ylipainolle.
  • Liiallisen sokerin käytön myötä riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydänsairauksiin kasvaa, koska maksa voi rasittua ja rasvoittua sen seurauksena.


Sokeri altistaa hampaat reikiintymiselle.


Pohdi:

Onko sinulla mielestäsi sokerin käyttö kohtuudessa? Jos ei, niin mieti minkä sokeripitoisen tai piilosokeripitoisen tuotteen voisit vaihtaa vähäsokerisempaan?


LÄHTEET

Sydänliitto - Sokeria kohtuudella

Syö hyvää - Viekö sokeri terveyden?

Suomalaiset ravitsemussuositukset