Ravinnon monipuolisuus & laatu - POLKU


Teema 5 - Suola


Suola koostuu natriumista ja kloridista. Ihminen tarvitsee natriumia, mutta suolana laskettuna tarve täyttyy jo 1,3 grammalla. Tämän määrään saa luontaisesti jo lihan ja maitotuotteiden sisältämästä suolasta. Elintarvikkeet, jotka sisältävät suolaa:

  • Lihajalosteet (leikkeleet ja makkarat)
  • Leivät ja viljavalmisteet
  • Juustot
  • Mausteseokset ja marinadit

Suolaiset naposteltavat (sipsit, pähkinät yms.)

Suolan saantisuositus on enintään 5 g eli vajaa teelusikallinen päivässä. Päivittäisessä ravitsemuksessa 80 % suolasta kerääntyy piilosuolana teollisista elintarvikkeista, esimerkiksi valmisruoista ja lihajalosteista. Suomalaisten suolansaanti on suosituksiin nähden runsasta: miehillä 10 g ja naisilla 7 g päivässä.
Runsaalla suolan käytöllä on terveyshaittoja. Sillä on todettu olevan suora yhteys kohonneisiin verenpaineisiin, ja vaikkei verenpaine olisi korkea, lisää runsas suolan käyttö riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksien. Myös aivohalvaus- ja sepelvaltimotautikuolleisuuden mahdollisuus sekä riski sairastua mahasyöpään kasvaa runsaan suolan käytön myötä. Runsas suolan käyttö voi myös altistaa osteoporoosille ja pahentaa astman oireita.

Hyvä tapa vähentää suolan käyttöä on valita vähäsuolaisia tuotteita ja käyttää ruoanvalmistuksessa suolaa kohtuudella. Kaupasta vähäsuolaisia tuotteita auttaa valitsemaan Sydänmerkki. Sydänmerkki eli pieni punainen sydänlogo tuotteen pakkauksessa tarkoittaa, että tuotteessa on vähemmän suolaa verrattuna muihin saman tuoteryhmän tuotteisiin.


Vaihda runsassuolaiset tuotteet laadukkaampiin:

  • Ylipäätään pyri vähentämään suolan käyttö ruoanlaitossa esimerkiksi niin, että lisäät suola vasta valmiiseen ruokaan. Tällöin sitä ei tule laitettua liikaa.
  • Opettele käyttämään mausteita monipuolisesti, jottei suola olisi aina se hallitseva maku à makuaisti tottuu vähäsuolaisempaan ruokaan noin kahdessa viikossa.
  • Kiinnitä huomiota valmiisiin mausteseoksiin ja marinadeihin – niissä voi olla yllättävän paljon suolaa.
  • Vähennä lihajalosteiden ja valmisruoan käyttöä.


Jos syöt runsaasti leipää (yli 6 siivua päivässä), valitse vähäsuolaisempia vaihtoehtoja.


Pohdi:

Onko verenpaineesi koholla? Tai epäiletkö muuten saavasi liikaa suolaa ravinnosta? Vaihda yksi runsassuolainen tuote vähäsuolaisempaa, esimerkiksi katso ensi kerralla leikkelehyllyltä vähäsuolaisempi vaihtoehto.


LÄHTEET

Sydänliitto - Suolaa vain kohtuudella

Suomalaiset ravitsemussuositukset