Ravinnon monipuolisuus & laatu - POLKU


Teema 3 - Suunnittele ja ennakoi


Suunnittelu ja ennakointi tärkeänä osana monipuolista ravitsemusta

Lähes jokainen hyvinvointimuutosta havitteleva törmää ennemmin tai myöhemmin arjen haasteisiin. Kiireessä tulee hotkaistua puolikas vehnäleipää ja kourallinen keksejä, koska jääkaapissa ei ole mitään terveellistä syötävää eikä edes raaka-aineita sellaisiin.

Jos aiot saavuttaa uudenlaisia (ja pysyviä) tuloksia monipuolisen ravitsemuksen osalta, sinun on hyväksyttävä myös se tosiasia, että joidenkin asioiden toiminnassasi on muututtava – pysyvästi. Toinen oivallettava asia on, että terveelliset ruuat eivät ilmesty kaappiisi ilman, että sinä itse opettelet ennakoimaan ja suunnittelemaan uuden, terveemmän arkesi. Uudet tavat eivät toteudu käytännössä pelkästään sillä, että teet päätöksen. Päätöksen jälkeen asia on suunniteltava, miten saat tavoitteeseesi johtavan tekemisen toteutumaan käytännössä.




Vinkit ruokien valmisteluun ja arjen ennakointiin


Suunnittele viikonloppuna valmiiksi seuraavan viikon ruuat – esim. jos perhe syö päivisin muualla mutta päivällisaikaan ollaan kotona, suunnittele ja kirjaa ylös, mitä minäkin päivänä syödään päivälliseksi. Käy sen jälkeen kaupassa tekemässä ostokset – hanki suunnitelmasi mukaiset raaka-aineet sekä mahdollisimman paljon muita perustuotteita, joita tiedät viikon mittaan tarvittavan. Näin minimoit ruokakaupassa käymisen tarpeen viikolla. Jos tämä kuulostaa heti alkuun mahdottomalta voit tehdä tämän vain alkuviikon osalta. Sekin helpottaa kummasti, kun vasta keskiviikkona pitää miettiä loppuviikon ruokailuja.

Erityisesti pienten lasten kanssa elämä on kiireistä. Arkea helpottaa, kun nipistää säännöllisesti hetken ruokien suunnittelulle. Näin monipuolista ja vaihtelevaa ruokavaliota on helpompi arjen kiireen keskellä noudattaa. Myös ruokakaupassa käyminen helpottuu ja rahaa säästyy.

Lapset kannattaa ottaa mukaan tulevan viikon ruokien suunnitteluun. Suunnitelkaa ruokia yhdessä niin, että lapsetkin saavat toivomuksensa kuuluviin. Isommat lapset voivat hakea inspiraatiota keittokirjoista tai netistä. Muistakaa kuitenkin, että aina ei pidä tarjota lempiruokia – monipuolisesti maistellen makuvarasto karttuu. Siitä ammennetaankin eväitä koko elämään.

Vietä aina kerran viikossa ruuanvalmistelutuokio. Se voi tarkoittaa, että pilkot esim. juureksia valmiiksi kannellisiin kulhoihin jääkaappiin. Näistä valmistuu nopeasti esim. uunijuureksia tai sosekeittoa – tai sitten niitä voi laittaa tarjolle itselle ja lapsille naposteltavaksi pahimpaan nälkään tai välipalaksi ruuan valmistumista odotellessa. Tämä pilkkomisoperaatio oikeasti kannattaa – puolessa tunnissa urakoit jo melkoisen määrän kasviksia valmiiksi, ja samalla voit vaikkapa katsella tv:stä lempiohjelmaasi tai kuunnella musiikkia, äänikirjoja tms.

Pohdi myös, miten hoidat lounaasi viikon aikana. Älä hyväksy itseltäsi selitystä ”no söin nyt tämän pizzan lounaaksi, kun ei ollut muutakaan saatavilla”. Selvitä etukäteen, mitä työpaikkasi lähellä olevissa lounaspaikoissa on tarjolla, suunnittele minä päivinä syöt ulkona vai otatko mahdollisesti jonain päivänä mukaan eväät. Eväiden kuljetusta varten hanki kunnollisia, kannellisia rasioita. Voit jopa harkita minikokoisen kylmälaukun / termoslaukun hankintaa, mikäli joudut säilyttämään eväitä ilman kylmäsäilytystilaa.

Voit myös kokeille kiertävää ruokalistaa helpottamaan joka viikkoista suunnittelua. Vinkkejä kiertävään ruokalistaan löydät esimerkiksi Martoilta (https://www.martat.fi/marttakoulu/ruoka/ruokalistat/viikon-ja-kolmen-viikon-ruokalista/) sekä K-Ruoalta (https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/arki/suunnittele-kiertava-ruokalista).


LÄHTEET

Syö hyvää - Suunnittelu avuksi