Ravinnon monipuolisuus & laatu - POLKU


Teema 6 - Vesi ja muut juomat


Vesijohtovesi on paras jano- ja ruokajuoma. Lisäksi vedenjuonti on pieni, arkinen rutiini, jonka merkitys hyvinvointiin on moninainen: veden tehtävä elimistössä on huuhdella, kuljettaa erilaisia aineita ja ravinteita paikasta toiseen, vauhdittaa aineenvaihduntaa, puhdistaa, säädellä lämpötilaa, mahdollistaa erilaisia elimistön reaktioita sekä mahdollistaa ravintoaineiden imeytymisen.





Miksi vettä?

Jo pienikin veden puute aiheuttaa keskittymiskyvyn heikkenemistä ja suorituskyvyn laskua. Liikuntasuorituksen jälkeinen palautuminen huononee, mikäli vettä ei ole tarjolla riittävästi. Mikäli vesivaje on huomattavaa ja jatkuvaa, suoliston toiminta heikkenee, munuaisvaurioiden, rytmihäiriöiden ja lämpöhalvauksen riski kasvaa.

Vettä painonhallinnan avuksi?

Ennen ateriaa nautittu vesilasillinen tai pari auttaa tutkitusti painonpudotuksessa. Tämä ei johdu ainoastaan siitä, että juotu vesi täyttää vatsaa eikä ruokaa mahdu sinne yhtä paljoa kuin ilman vesilasillista. Vesi myös syrjäyttää energiapitoisempia juomia – et siis todennäköisesti tule juoneeksi yhtä paljoa mehuja, virvoitusjuomia tai muita kaloripitoisia nesteitä. Toisinaan myös erilaiset ruuan mieliteot saattavatkin olla orastavaa janontunnetta. Kokeilehan seuraavan kerran makeanmieliteon iskiessä juoda ensin suuri lasillinen raikasta vettä.

Muista, että kun lisäät veden juomista, kestää aikansa ennen kuin keho tottuu ja aineenvaihdunta alkaa toimia uudella tavalla. Jatka siis uutta tapaa sitkeästi viikonparin ajan, ja pian alatkin huomata miten keho kaipaa nestettä.

Miten paljon?

Nesteen tarve on hyvin yksilöllistä ja siihen vaikuttaa esimerkiksi fyysinen aktiivisuus ja ympäristön lämpötila. Päivittäin on tarpeellista juoda nesteitä, mieluiten vettä noin 1,5 litraa. Vettä kannattaa juoda reilu lasillinen heti aamulla ja siitä tasaisesti pitkin päivää. Näppärä tapa saattaa olla hankkia laadukas vesipullo, täyttää se säännöllisesti ja pitää näkyvillä työpöydällä tai muuten käden ulottuvilla.

Muut juomat

Veden tilalla voit käyttää ruokajuomana myös vähärasvaista maitoa tai piimää. Päivittäiseen käyttöön ei suositella virvoitusjuomia, energiajuomia tai mehuja niiden suuren sokeripitoisuuden vuoksi. Alkoholin käyttö on myös syytä pitää kohtuudessa sen tuoman terveyshaittojen takia.


Yhteenveto:

  • Janojuomana vesi (noin 1,5 litraa päivässä)
  • Ruokajuomana vesi, kivennäisvesi tai vähärasvainen maito tai piimä
  • Sokeroidut juomat ja alkoholi eivät kuulu päivittäiseen käyttöön
  • Kahvi ja tee kohtuudella – mieluiten ilman makeutuksia ja rasvaisia maitotuotteita



LÄHTEET

THL - Terveellinen ruokavalio

Suomalaiset ravitsemussuositukset