Onko elämän kokonaiskuormitus ja palautuminen tasapainossa?

Siitä, miten oman aikamme ja resurssimme elämän eri osa-alueille jaamme, muodostuu elämän kokonaiskuormitus. Työn ja vapaa-ajan kuormitusten ja palautumisen kanssa tasapainottelu näytteleekin tärkeää roolia kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Jos viikonloput, vapaat ja lomat ovat ainoita hetkiä, jolloin ottaa aikaa itselle, tai jos vapaa-aika menee pelkkään töistä toipumiseen, on ylikuormitus päässyt luultavasti kohoamaan jo melko korkealle tasolle.



Täydellistä tasapainoa ei ole olemassakaan, sillä elämässä tulee väkisinkin myös kuormittavia ajanjaksoja ja tapahtumia vastaan. Se on luonnollista. Oleellisinta on se, että kokonaiskuvassa näitä ajanjaksoja seuraa myös palauttavampia jaksoja.

Mikäli koet haasteita stressinsäätelyssä ja arjen ja työn tasapainottamisessa, olemme koonneet sinulle seuraavaan listaan hyviä vinkkejä asioista, joita voit lähteä testaamaan tasapainoisemman arjen luomiseksi.

  • Opi tunnistamaan millaiset asiat sinua stressaavat. Onko se esimerkiksi työhön liittyvää, elämäntapahtumiin tai ihmissuhteisiin liittyvää vai jotain muuta?
  • Huolehdi voimavaroistasi. Kiinnitä huomiota terveelliseen ruokavalioon, riittävään uneen, säännölliseen liikuntaan ja niihin asioihin, jotka auttavat sinua jaksamaan arjessa ja työssä paremmin.
  • Opettele säätelemään stressiä. Käytä erilaisia stressinhallintatekniikoita, kuten meditaatiota, hengitysharjoituksia, liikuntaa tai muita mielekkäitä harrastuksia, jotka auttavat rentoutumaan.
  • Aseta rajat. Opettele sanomaan ei asioille, jotka lisäävät stressiä ja aseta rajat niin työlle kuin vapaa-ajan velvollisuuksille. Kukaan muu, kuin sinä itse, ei voi tietää missä sinun rajasi kulkevat.
  • Priorisoi tehtäviä ja opettele tarvittaessa delegoimaan. Hyvät ajanhallintataidot auttavat vähentämään stressiä ja antaa mahdollisuuden varata aikaa enemmän myös palautumiselle.
  • Kuuntele kehoasi ja mieltäsi, ja tee tietoisia valintoja ja pieniä konkreettisia tekoja, jotka auttavat pitämään hyvinvoinnistasi huolta pitkällä aikavälillä.
  • Puhu sinulle tärkeiden ihmisten kanssa ja pyydä tarvittaessa apua. On vahvuutta tunnistaa oma avun tarve, kaikesta ei tarvitse koittaa selvitä yksin.


Pohdi, missä sinulla olisi kehitettävää ja lähde miettimään jokin pieni konkreettinen teko, jonka voisit toteuttaa jo heti tänään tai viimeistään huomenna!

LÄHTEET:

Firtsbeat - Työn ja muun elämän tasapaino – Vinkkejä tasapainoisempaan elämään: https://www.firstbeat.com/fi/blogi/tyon-ja-muun-elaman-tasapaino-vinkkeja-tasapainoisempaan-elamaan/

Motiviren valmennusmateriaalit