Suunnittele ja ennakoi

Lähes jokainen hyvinvointimuutosta havitteleva törmää ennemmin tai myöhemmin arjen haasteisiin. Kiireessä tulee hotkaistua puolikas munkki, koska jääkaapissa ei ole mitään terveellistä syötävää tai ateriavälit ovat venyneet ja houkutus herkkuihin kasvanut. Oma treeniaika katoaa mystisesti perheen aikataulusokkeloihin tai muihin kiireisiin. Nukkumaan piti mennä ajoissa, mutta löytää itsensä tuijottamasta tv:tä tai surffailemassa netissä vielä puoliltaöin.

Kuulostaako tutulta?Kun aiot saavuttaa uudenlaisia (ja pysyviä) tuloksia, niin sinun on hyväksyttävä se tosiasia, että joidenkin asioiden toiminnassasi on muututtava – pysyvästi. Terveelliset ruoat eivät kävele kaappiisi eikä jumppa tai juoksulenkki kalenteriisi ilman, että sinä itse opettelet ennakoimaan, ja suunnittelemaan uuden sekä terveemmän arkesi.

Nyt on luvassa suunnitteluvinkkejä, joiden avulla hyvinvointia tukevat rutiinit tulevat osaksi arkeasi hieman helpommin. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!


Aikataulutus - liikunnan ja muidenkin hyvinvoinnin tekojen kalenterointi

Ellet vielä omista kalenteria, hanki sellainen. Se voi olla sähköinen tai paperinen, mutta pääasia on, että sinulla on paikka, jonne kirjaat viikon tärkeät tapahtumat ja josta saat kokonaiskuvan, millaisista päivistä alkava viikkosi koostuu.

Suunnittelu kannattaa tehdä viikonloppuna, tai hetkenä, jolloin olet esim. puolison tai muiden arkeesi vaikuttavien ihmisten kanssa samassa paikassa.

  1. Kirjaa kalenteriin merkintä päiviin, jolloin aiot liikkua. Ole realistinen: selvitä onko kyseinen päivä oikeasti mahdollinen liikkumiseen. Pääsetkö silloin ajoissa töistä kotiin? Voisitko järjestellä asian niin, että se onnistuu? Sulje työkalenterisi tältä ajalta. Entä onko muun perheen aikataulu sellainen, että saat ajan järjestymään? Vai olisiko sopivampi liikkua vaikka aamulla?
  2. Kirjoita mahdollisimman tarkasti miten, missä ja milloin liikut. Käytä värejä ja tee kalenterista ja treenimerkinnöistä miellyttävän ja houkuttelevan näköisiä! Kalenteriin voit kirjata myös muita tapahtumia. Tiistaina on lapsen harrastus, keskiviikkona käyn kaupungilla, torstaina miehellä on omaa menoa, perjantaina vietetään vapaailtaa perheen kesken jne.
  3. Kun kokonaisuus on kalenterissa ylhäällä, se auttaa sinua saamaan tunteen siitä, että hallitset itse aikaasi eikä ajan kulku sinua.


Palaa kalenterin ääreen usein ja tarkista, mikä olikaan suunnitelmasi. Näin vahvistat esimerkiksi treeniaikeitasi.


Valmistelu

Käy viikonloppuna tai muuna vapaapäivänä läpi treenivaatteet ja -varusteet. Pese, jos tarpeen ja järjestele valmiiksi.

Jos liikut kodin ulkopuolella, pakkaa seuraavan päivän treenivarusteet aina valmiiksi jo illalla ja nosta vaikka eteiseen valmiiksi, jolloin kassi muistuttaa sinua treenisuunnitelmastasi joka kerta, kun kuljet sen ohi.

Huolehdi ylipäätään, että kaapistasi löytyy miellyttäviä, sopivan kokoisia ja istuvia treenivaatteita sekä kunnolliset treenikengät – mukava varustus on yllättävän iso osa onnistunutta treeniä.

Suunnittelu ja kirjaaminen

Liikunnan suunnittelu ja kalenteriin kirjaaminen voi tuntua aluksi lapselliselta, mutta kun vilkaiset kalenteriasi muutamaan kertaan päivässä, annat samalla alitajunnallesi viestiä siitä, että myös aiot toimia suunnitelmasi mukaisesti.

Tulet yllättymään, miten paljon ennakointi helpottaa arkeasi ja etenkin muutoksen tekemistä.

Mukavia suunnitteluhetkiä!

Tässä liikunnan Viikkokalenteri pohja.pdf
printattavaksi, jos tykkäät esimerkiksi jääkaapin oveen näkyville kiinnittää!


LÄHTEET:

Hyvä terveys - Liikunta puuskista elämäntavaksi: https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/liikunta/liikunta_puuskista_elamantavaksi