Tavoitteen asettaminen

Sitoudu!

Motivaatio toimii hyvänä starttimoottorina, mutta päämäärän saavuttamiseksi tarvitaan sitoutumista konkreettiseen toimintaan. Esimerkiksi kunnon kohottamiseen tarvitaan pitkällä aikajänteellä kymmeniä, jopa satoja liikuntasuorituksia. Näistä kaikki eivät mitenkään voi tuntua superhauskoilta, vaan teet ne siksi että tiedät niiden olevan tavoitteen kannalta tarpeen. Voit verrata tätä hampaiden pesuun; harva meistä jaksaa olla riemuissaan jokapäiväisestä hampaiden pesusta, mutta se kuitenkin tehdään, koska pitkän aikavälin tavoitteen (eli hampaiden ehjänä säilymisen) kannalta se on tärkeää.

Muista, että vain sinä olet vastuussa omasta onnistumisestasi!Hyvän tavoitteen kriteerit

Hyvä tavoite on positiivisesti muotoiltu, sisältää konkreettisen toiminnan sekä aikataulun. Tarvittaessa myös välietapit ja tavat palkita itsesi onnistumisista.

Esimerkki:

Kohotan kuntoani tekemällä 2-3x 30-60min sauvakävelylenkkiä viikossa. Teen lenkit tiistaisin ja torstaisin lasten harrastusten aikaan. Laitan sauvat valmiiksi auton takakonttiin. Kolmannen, vähän pidemmän, lenkin teen viikonloppuna yhdessä kaverin tai puolison kanssa. Tavoite on pystyä palaamaan rakkaan juoksutreenin pariin 2kk:n kuluttua. Juoksu antaa valtavasti hyvää oloa, lisää jaksamistani ja auttaa stressinhallinnassa. Palkitsen itseni tavoitteen saavuttamisesta viettämällä puolison tai ystävän kanssa lapsivapaan viikonlopun mökillä rentoutuen.

Pohdintatehtävä oman tavoitteen asettamiseksi

Ota hetki aikaa itsellesi ja pohdi oheisen liitetiedoston avulla omaa hyvinvointisi tavoitetta ja tämänhetkisen arjen tilannetta.

Tavoitteet ja oman lähtötilanteen kartoitus
​​​​​​​