Unen aikainen palautuminen - POLKU


Teema 5 - Unen merkitys

Uni on osa jokapäiväistä arkeamme, ja se vaikuttaa väistämättä hyvinvointiimme. Hyvän ja laadukkaan unen eteen on järkevää nähdä vaivaa, koska harva meistä nukkuu vahingossa hyvin. Unen laadun parantaminen kannattaa aloittaa perusasioista, kuten ympäristötekijöistä ja uneen valmistautumisesta. Tästä tehtävästä saat tieota miten uni meihin vaikuttaa sekä saat työkaluja ja vinkkejä paremman unen saavuttamiseksi. Miksi uni on meille tärkeää?


Uni palauttaa elimistön rasituksesta ja väsymyksestä sekä tasapainottaa hermoston toimintaa. Se vahvistaa vastustuskykyä aktivoidessaan sairauksien ja tulehdusten torjuntamekanismeja. Se vaikuttaa myös moniin muihin elimistön säätelyjärjestelmiin, kuten hormoneihin.

Mieli ja aivot tarvitsevat myös unta. Uni poistaa väsymyksen, palauttaa vireyden ja havaintokyvyn sekä ylläpitää hyvää mielialaa. Uni on oppimisen ja muistamisen edellytys. Sen aikana aivot ovat vapaat virikkeistä, joten niillä on aikaa käsitellä edellisen päivän tapahtumia sekä tietoa.

Unen aikana aivot käsittelevät myös tunteita, jotka usein päivän askareissa jäävät vaille huomiota. Alitajunta saa unessa tilaa työskennellä. Nukkuminen on näin myös luovuuden edellytys ja auttaa ihmistä sopeutumaan arjen muuttuvissa tilanteissa. 


Unen merkitys terveydelle

Unen aikana aivo-selkäydinneste huuhtoo soluja aivoissa kuin aallot rantaviivaa. Unen aikana aivo-selkäydinneste pääsee huuhtelemaan soluvälitiloja syvemmältä kuin valvetilan aikana ja kuljettaa solujen aineenvaihdunnan kuona-aineet pois. Siten voidaan sanoa, että uni kirjaimellisesti puhdistaa aivot.

Unen aikana soluvauriot korjautuvat ja hermosolujen väliset kytkennät vahvistuvat. Tällä on merkitystä etenkin muistin kannalta tärkeillä aivoalueilla. Mitä pidempi vuorokauden uniaika on, sitä paremmaksi vastustuskyky kehittyy. 

Uni on loistava terveysmittari. Niin psyykkisesti kuin fyysisestikin kuormittavat tekijät häiritsevät herkästi unta, joten tämän seurauksena yöuni voi lyhentyä tai joko pidentyä normaalista. Myös uni-valverytmin häiriöt voivat ilmenevät joko unettomuutena tai liikaunisuutena. Hyvät yöunet eivät lähes aina olekaan itsestäänselvyys, sillä työasioiden tai yksityiselämän ongelmista kumpuava stressi saattaa heikentää unen laatua. 

Ihmisen hyvinvoinnille rasituksen ja levon tasapaino tärkeää, koska pitkäkestoinen rasitus kuluttaa liikaa ihmisen biologista ja psykologista perusjärjestelmää. 

Univaje vaikuttaa negatiivisesti hyvin moneen eri toimintoon mm. tarkkaavaisuuteen, muistiin, oppimiseen, mielialaan ja vastustuskykyyn. Mitä useampaan tehtävään ihminen joutuu jakamaan tarkkaavaisuuttaan, sitä herkempi hän on näille univajeen vaikutuksille. Univajeesta kärsivä saa heittää hyvästit myös luovuudelleen.

Unettomuutta lähdetään usein hoitamaan niin, että keskitytään vain öisiin ongelmiin. Melkeinpä tärkeämpää olisi kuitenkin miettiä mitä päivällä tapahtuu. Väsyneenä nimittäin alkaa helposti elää säästöliekillä, kun hyvät yöunet edellyttäisivät päinvastoin aktiivista ja tasapainoista päivää.


Unen tehtävät tiivistettynä


  • Palauttaa elimistön voimatasapainon, ehkäisee stressiä.
  • Ylläpitää aineenvaihdunnan sekä hormonitoiminnan tasapainoa.
  • Käsittelee tunteita.
  • Ylläpitää oppimisen ja muistin edellytyksiä.


Näin parannat omaa untasi!


 1. Mene nukkumaan suunnilleen samaan aikaan joka päivä

Kellonaikaa tärkeämpää on kuitenkin kuulostella, milloin sinulla on unelias olo.

2. Tee elämästäsi aktiivista

Aktiivinen työ- ja vapaa-aika on hyväksi unelle, kunhan et sorru liialliseen suorittamiseen. 

3. Jätä työasiat työpaikalle

Tee tietoinen päätös! Työpäivän loputtua voit listata seuraavan päivän tärkeimmät tehtävät. Listan avulla sinun ei tarvitse muistaa asioita sekä töitä on helppo jatkaa aamulla.

4. Syö hiilihydraattipitoinen iltapala

Voit syödä esimerkiksi puuroa, leipää ja hedelmiä. Kovin raskas esim. rasvainen tai lihapitoinen ruoka saattaa häiritä nukahtamista sekä unen laatua.  

5. Älä käytä alkoholia unilääkkeenä

Alkoholi voi helpottaa nukahtamista, mutta se heikentää todella rajusti unen laatua. Runsas alkoholinkäyttö aiheuttaa kasaantunutta univajetta.

6. Rauhoita iltasi

Lopeta työnteko ja muu suorittaminen vähintään 1–2 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Puhelimen ja tietokoneen käyttö sekä sosiaalinen media aktivoivat häiritsevät palautumistasi ennen nukkumaan menoa. 

7. Tee makuuhuoneesta levon tyyssija

Hyvä makuhuone on puhdas, rauhallinen, viileä, pimennetty ja tarkoitettu pääosin nukkumiseen. 

8. Jos et saa unta, nouse sängystä

Tee hetken aikaa samoja mukavia asioita, joita teit ennen nukkumaanmenoa. Esimerkiksi äänikirjan tai musiikin kuuntelu voi rauhoittaa.

9. Hyväksy, että et aina nuku hyvin

Huonosti nukuttu yö ei ole mikään katastrofi. Elämän ei kuulu olla täydellistä, ei myöskään nukkumisen.


LÄHTEET:

Yle - Uniterapeutin vinkkejä huonounisille: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/06/27/uniterapeuttien-vinkkeja-huonounisille

Työterveyslaitos - Tee illalla kivoja asioita: https://www.ttl.fi/tyopiste/tee-illalla-kivoja-asioita-ja-12-muuta-vinkkia-hyvaan-uneen/

Suomen Mielenterveys ry -Unen merkitys: https://mieli.fi/fi/mielenterveys/hyvinvointi/unen-merkitys