Kohti monipuolista liikkumista - POLKU


Teema 5 - Uni osana liikuntasuositusta

Päivitetty liikkumisen suositus huomioi entistä vahvemmin hyvinvoinnin kokonaisuuden, johon myös uni olennaisena osana kuuluu. Uni on tärkein palautumisen osa-alue, niin liikunnan kuin kaiken muunkin päivittäisen toiminnan kannalta. Riittävällä unella ja liikkumisella on yhdessä merkittäviä terveysvaikutuksia. Ilman riittävää unta, ei jaksa liikkua, ja sanonta, rasva ei pala ja pala ei kasva, jos nukkuu huonosti, pitää tutkitusti paikkansa. Hyvää ja palauttavaa yöunta on vaikeaa nukkua vahingossa, joten siihen kannattaa panostaa.

Unen tehtävät:

  • Tiedonkäsittely, eli asioiden varastoiminen ja lajittelu muistiin
  • Aivosolujen energiavarastojen täydennys ns. aivojen lataus
  • Aivojen puhdistamien
  • Soluvaurioiden korjaus aivoissa, palautuminen vahingoista


Pohdi ja seuraa omaa nukkumistasi ​​​​​​​

Unipäiväkirjan tavoite on saada sinut pohtimaan omia nukkumistottumuksiasi ja huomaamaan miten yöunet tai niiden vähäisyys vaikuttaa seuraavaan päiväsi vireystilaa. Pidä unipäiväkirjaa 5 vuorokautta. Kirjaa siihen tarvittavat havainnot päivästäsi, jotta huomaisit missä vaiheessa päivää vireytesi laskee ja mikä siihen voisi olla syynä.

Unipäiväkirjan löydät liitteestä.


Unipäiväkirja


LÄHDE:

UKK-instituutti - Aikuisten liikkumisen suositus: https://www.ukkinstituutti.fi/liikkumisensuositus/aikuisten-liikkumisen-suositus